Книгите се подобри пријатели од луѓето. Тие само даваат, а не бараат ништо. Фрајхер фон Минхаузен, германски писател

Битолчаните секогаш знаат дека книгите се нивните најдобри пријатели. Затоа ние во изминатиов период им овозможивме да другаруваат со најчитаните светски наслови, а тие ни возвратија со редовна посета на Нашата библиотека. Читателите од секоја категорија се дружеа со жанрот кој нив најмногу им одговара, а ние се потрудивме да ги задоволиме и најпребирливите. Но, секоја посета на нашата библиотека не останува незабележана, па затоа НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола и оваа година ги наградува најредовните читатели. Секој читател е посебен за нас. Секое нивно доаѓање и изнајмување на книги од нашата библиотека ние решивме на симболичен начин да ја наградиме и оваа година.

Добитниците на наградите се поделени во неколку категории и тоа:

– Читател на годината од категорија возрасни со најмногу изнајмени книги во 2021 година е:

1. Жанета Тошеска

2. Сане Момчилов

3. Анастасија Шалевска

– Најмлад читател со најмногу изнајмени книги е: Петар Велевски

– Категорија – основно образование, добитник е: Марија Јоновска

– Категорија – средно образование, добитник е: Марија Стојановска

– Категорија- студенти, добитник е: Марија Митревска

– Категорија -пензионери, добитници се:

1. Розитка Тодоровска

2. Владо Ивановски

3. Ратка Дајовска

На наградените им честитаме за наградите и им посакуваме добро здравје, среќа и да продолжат да бидат наши редовни читатели, а на сите останати читатели им посакуваме да бидат дел од оваа манифестација во наредната година.

Facebook link