Денес, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, м-р Бојан Стефановски беше домаќин на амбасадорот на Република Полска во Република Северна Македонија, господинот Кшиштоф Гжелчик.

Господинот Гжелчик на функцијата амбасадор во Република Северна Македонија е официјано од мај 2023 година, со што посетата на нашата библиотека е на почетокот на неговиот мандат. За време на посетата, делегацијата од амбасадата на Р. Полска предводена од амбасадорот имаа можност да се запознаат со работата на библиотеката, како и со тековните и веќе реализираните проекти, а се разговараше и за заедничка соработка.

На средбата се постигна меѓусебен договор во кој предвидено е реализирање на низа заеднички активности во наредниот период. Првично планирано е фондот на нашата библиотека да се збогати со книги од полски автори на полски јазик, како и книги преведени од полски на македонски јазик. Потоа планирано е збогатување на библиотечно катче со полска литература во склоп на библиотеката.

Во текот на наредната година предвидени се уште неколку активности во делот на популаризација. Месец мај во Република Полска е посветен на популаризацијата на полската литература и култура во странство. По тој повод, на оваа посета беа договорени обуки на библиотекари, културни манифестации и семинари во кој учество ќе земат познати полски писатели и библиотекари, како и размена на библиотекари во и од Република Полска и Република Северна Македонија, со цел размена на искуства и пратење на моредните трендови од библиотечното работење. Нашата библиотеката е институција која поддржува културна размена, развој во областа на библиотекарството и секогаш работи во интерес на читателите.

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook