English French German Macedonian

Читаме на глас бидејќи читањето е забава!

PDFПечатиЕ-пошта

НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола на 8.04.2021 година во соработка со ООУ „Елпида Караманди“- Битола спроведе прекрасна онлајн работилница под насловот

„ Читаме на глас бидејќи читањето е забава!“

Учениците од 4 одделение под менторство на наставничката Џенет Тасковска читаа кратки раскази на англиски јазик, со што покажаа колку е важно да се чита на глас. Користејќи ги правилно интерпункциските знаци ја доловија секоја приказна со многу емоции.

Ова е само почеток од едно прекрасно дружење, бидејќи по барање на учениците за брзо ќе имаме уште читања со учениците од ова училиште.

Секоја соработка во ова време на пандемија кажува дека животот се адаптира, а активностите се приспособуваат спрема потребите. Затоа сакаме да изразиме огромна благодарност до наставничката Џенет Тасковска и до учениците: Викторија Лазаревиќ, Димитар Договски, Кире Стојановски, Лана Ефтимовска, Меланија Паневска, Миа Поповска, Ноела Нечковска, Петар Јошевски, Петар Христовски кои први се пријавија и беа дел од оваа активност и до сите ученици кои бараа да бидат дел во наредните читање.

 

Читањето треба да биде забава!

PDFПечатиЕ-пошта

Пред неколку недели на учениците од VI одделение од ООУ „Елпида Караманди“ - Битола, им беше дадена листа на наслови од книги наменети за нивната возраст. Тие имаа задача да изберат еден наслов на книга, чија корица ќе ја дизајнираат. Целта беше тие самите да ја осмислат и нацртаат насловна страница според насловот на книгата кој го имаат одбрано, а потоа да можат да направат споредба со оргиналната корица.
На оваа задача тие се покажаа дека можат да бидат многу добри илустратори на насловни страни на книги. А за тоа можете и сами да се уверите.
На 31.3.2021 година НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола, во соработка со наставничката по македонски јазик Маја Јанакиевска од ООУ „Елпида Караманди“ - Битола, преку онлајн работилница им беше поставена и втората задача. Учениците можат да ја изнајмат книгата чија корица ја дизајнираа и со истата да направат и да ни испратат интересно селфи.
Читањето треба да биде забава!
А ние најдобрите ученици ќе ги наградиме!
   

Неверојатни книги за љубовта која го менува светот

PDFПечатиЕ-пошта

Луѓето прават многу работи во име на љубовта. Сите би се согласиле дека љубовта е најголемата движечка сила која не познава граници, вери, години... Колку голема може да биди една љубовна приказна и низ што се можат да поминат двајца кои се сакаат, доказот можеме да го најдеме низ страниците на следниве книги.

1. 1. „Љубов во време на колера “– Маркес, Габриел Гарсија II 32226)

Дали е можно некој да се заљуби додека е млад и да ја носи таа љубов со себе засекогаш? Да, можно е. Како што минуваат годините, работите се менуваат, но вие сѐ уште ја сакате истата личноста. Нема ништо потешко, а истовремено и полесно од љубовта.

2. 2. „Илјада неверојатни сонца “– Хoсеини, Халед (M II 37015)

Љубовта е прекрасно чувство. Скриено во вашата душа, забрането и тајно, кое чека да се изрази. Оваа книга зборува за љубовта и војната, за самопожртвуваноста, посветеноста и за моќта на жената.

3. „Делириум“–Оливер, Лорен – (3 дела- М II 39338/1; М II 41811/2; M II 39 337/3)

Оваа книга зборува за свет во кој љубовта е забранета. Таа е болест, најопасен делириум и секој кој ќе го прекрши правилото ќе биде казнет. Секој граѓанин на возраст од 18 години треба да помине низ постапка за ослободување од сеќавањата од минатото кои го носат тој вирус наречен љубов. Лена има само неколку месеци пред постапката и живее како и сите други сѐ додека не запознава една специјална личност.

4. „Осаменоста на простите броеви “–Џордано, ПаолоII 32330)

Многу одамна имало едно срамежливо момче и една осамена девојка која страдала од анорексија. Тие си ги живееле своите животи, а потоа се запознале. Веднаш сфатиле дека меѓу нив постои една невидлива сила што ги поврзува. Момчето велело дека тие двајцата се како простите броеви – осамени и изгубени. Стојат еден до друг, но не можат да се допрат.

5. 5. Детето од Тоскана- Боуен, Рис (М II 41006)

Книга која не носи од Англија во прекрасната Тоскана. Минатото крие многу тајни, а таа се труди да открие што се случило со нејзиниот татко за време на војната додека престојувал таму. Ни најмалку не верува дека таа потрага ќе ја донеси до љубовта на нејзиниот живот. ( М

6. 6. Англискиот пациент- Ондатје, Мајкл- (М II 25633)

Книгата раскажува за жена и дете кои живеат во полусрушена вила. По некое време жената ќе се труди да излечи еден изгорен Англичанец, а за возврат тој ќе ѝ ја раскаже својата животна приказна за една љубов која му го спасила животот.

7. 7. Ова личи на крај- Барнс, Џулијан – ( М II 35341)

Задоволство е да се сеќаваме на старите денови, па така и главниот лик во оваа книга ужива во тишината и се потсетува на моменти од минатото. Потоа, добива писмо кое ја убива неговата тишина и смиреност.

6.

   

Неверојатно интересни 20 наслови на книги наменети за децата

PDFПечатиЕ-пошта

Почитувани читатели, Националната установа - Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“– Битола за вас денес издвои дел од големиот избор на наслови наменети за читателите од детскиот оддел. Овој оддел располага со голем број на наслови покрај лектирните изданија. Затоа за сите љубители на добрата книга ние ги издвоивме следниве наслови:

1. Еднаш и тогаш- Морис Грицман- Сите заслужуваат да имаат нешто добро во животот барем еднаш и тогаш... со малку надеж може да се стигне многу далеку....

2. Капетанот Торнадо- Миливај Матошец- Морето е сино, како и небото....Стариот морски волк не им верува многу на луѓето од копното. Ниту на возрасните, ниту на децата....

3. Магично дрво- Анджеј Малешка- Неверојатни авантури, опасности и магии...мост на светлина и големо цунами...

4. Кралот на Каторен- Јан Терлоу-Шесмина алчни министри ја презедоа власта со изговор дека го бараат новиот крал, но ништо од тоа- цели седумдесет години. Тогаш однедадеж, пред портите на кралската палата се појави едно момче....

5. Изброј ги ѕвездите- Лоис Лаури- ...Храброста се чини како нејасна доблест, што ја поседуваат витезите што убиваат змејови во приказните што и ги раскажуваше на помалата сестра, Кристи...

6. Џорџ и големиот прскот- Луси и Стивен Хокинг- Дали некогаш сте сакале да патувате во вселената?

7. Јавачот на божилак – Горјан Петревски

8. Супер вештерката, мачката и шесте волшебни колачиња- Билјана С. Црвенковска- едно  неверојатно девојче кое не сака да си го откие името.. една исто толку неверојатна мачка....

9. Ученикот на ренџерот – Пустошит на Горлан- Џон Фланаган

10. 110 улици- Малгожата Гутовска- Адамчик-Грајево е токму гратчето кое има 110 улици ...

11. Педи Кларк Ха Ха Ха- Роди Дојл- ..приказна раскажана од гледна точка на едно десетгодишно момче..

12. Големата церемонија- Маура Налини- во кралската академија започнува Церемонија за доделување волшебни миленичиња..

13. Чудесната светлина- Тери Прачет- дедека се движи кон, се чини, неизбежен судир со злокобната црвена ѕвезда...

14. Мачки детективи- Кој го украде знатниот мачор?- Александро Гати и Давиде Моносиното- тие се најспособните детективи во Париз. Четири, со шепи, опаш и мачешка..интуиција!...

15. Принцезата Кети и сребреното пони- Вивијен Френч

16. Кони и љубовното писмо- Јулија Боеме

17. Оливер Месечковски и кошмарниот лилјак- Су Монгредин

18. Ловец на глуварќиња- Весна Алексиќ- Маша на се плаши од ништо- ниту од мрак, ниту од бура,,,

19. Пронајдок за Техна- Реџина Бици

20. Петнаесет турски приказни- Аднан Бинјазар- сказните се многу важен културен извор...

Ве очекуваме!

   

„Направи Selfie со твојата омилена книга “

PDFПечатиЕ-пошта

Почитувани читатели,

НУУБ „Св. Климент Охридски “– Битола, на огромно задоволство ги прогласи следниве кандидати како најкреативни и добитници на наградата едногодишна бесплатна членарина за фотографија на конкурсот

„Направи Selfie со твојата омилена книга “

1. Диана Лазаревска

2. Белинда Сипкоска

3. Билјана Андоновска

4. Гордана Угиновска

5. Билјана Лазаровска

Добитниците можат својата награда да ја добијат при зачленувањето или при продолжување на членството на шалтер за издавање на книги, секој работен ден од 7:00 до 20:00.

А на сите останати и на добитниците им благодариме на учеството и се надеваме дека и натаму ќе ги пратат сите наши активности и ќе земат активно учество во истите.

   

Страница 1 од 2

Сподели на Facebook

Уметницата со кана
Алка Џоши

Живописен и заразен
приказ на битката на
една жена да се
реализира себеси во
општество кое е на раб
меѓу традиционалното и
модерното.
Прочитај повеќе...


Љубовно романче
Емили Хенри

Една писателка на
романси која повеќе не
верува во љубов и еден
писател на сериозни
книжевни дела кој има
писателска блокада
се впуштаат во летен
предизвик кој може да
ги промени сите нивни
досегашни верувања.
Прочитај повеќе...


Школа за извонредност
Луис Хаус

Кога поради сериозна
повреда останува без
работа и практично
живее на каучот на
сестра му. Познатиот
професионален рагбист
Луис Хаус сфаќа дека
мора да направи некоја
промена во животот.


Еден незаборавен
Божиќ - Лиса Клејпас

За време на божиќните
празници во Лондон
Рејф Боуман
пристигнува од Америка
поради договорената
средба со Натали
Бландфорд, ќерката на
леди и лорд Бландфорд
која е прекрасна и
совршена ...


Страв од летање на 7А
Себастијан Фицек

Постои смртоносно
оружје што може да ја
помине секоја гранична
контрола. Ниеден
контролор на светот не
може да го види.
Искусниот и успешен
психијатар Мат Кругер
е на ноќниот лет
за Берлин.


Младиот Кастро
Џонатан М. Хансен

Оваа книга претставува
интимен ревизионистички
портрет на раните
години на Фидел Кастро
и покажува како еден
млад Кубанец ја водел
својата земја во
револуција и го
преобликувал светот.
Прочитај повеќе..


Случајот Чернобог
Катерина Шошко

На почетокот на
1980-тите младите
психијатри Јан Леви и
Татјана Фауст добиваат
задача да напишат теза
за феноменот Елеонора
Чернобог, случај што со
децении неуспешно се
провлекувал по
психијатриски установи
Прочитај повеќе..


Kuća Goldenovih
Salman Ruždi

Teško mogu da zadržim
onu veru u dobro, kojoj
sam posvetio svoj život, a
da ne osetim vrelinu očaja
Čini mi se da plamen
proždire čitav svet koji
sam poznavao, da sve za
šta sam u životu mario i za
šta sam se borio, sve što
sam bio odgajen da
branim i volim, nestaje u
narandžastom ognju.
Прочитај повеќе..


Kameni splav
Saramago

Mada deluje apsurdno
počeli smo da verujemo
kako postoji određena
veza između onog što nam
se dogodilo iodvajanja
Španije i Portugalije od
Evrope, mora da ste čuli
za to. Čula sam, ali u ovim
krajevima nismo ništa
primetili, ako pređemo
preko ovih planina i
spustimo se do obale
more je uvek isto.
Прочитај повеќе..


Bosonoga kraljica
Ildefonso Falkones

Dirljiva priča o prijateljstvu
strasti i osveti koja spaja
dva ženska glasa u
potresnoj pesmi za
slobodu u Španiji XVIII
veka. „Pevaj dok u ustima
ne osetiš ukus krvi...“ U
januaru 1748. godine
jedna crnkinja luta
ulicama Sevilje.
Прочитај повеќе..