Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Децата од „Креативна сфера“ во посета на нашата библиотека

Децата од „Креативна сфера“ во посета на нашата библиотека

По повод Меѓународниот ден на пријателството 27 јули, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одржа работилница со децата кои ја посетуваат летната програма на „Креативна сфера“ - Битола На оваа работилница децата ја слушнаа прекрасната приказна за пријателството...

Кафе и книги со наши локални писатели

Кафе и книги со наши локални писатели

Во овие летни горештини во прекрасната ладовина покрај оаза од цвеќиња, со нас на кафе беше писателката Сања Мучкајева Видановска. Прекрасна личност, како жена и писателка, а и како наш соговорник за која слободно можеме да речеме дека е истражувач во пишаниот збор....

Работна средба на директорите на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола и  НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Работна средба на директорите на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола и  НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Нашата библиотека, како најголема во регионот е секогаш отворена за размена на искуства и реализација на нови активности и проекти, а со своите компетенции влијае на развојот на библиотечната дејност, особено во западниот дел на државата, па и пошироко. Средбата на...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека