Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Награди за учесниците на литературниот и ликовен конкурс

Награди за учесниците на литературниот и ликовен конкурс

Почитувани, Ви благодариме за големиот интерес по повод литературниот и ликовен конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“. Наградени ученици на ликовниот конкурс се следниве ученици; - Ана Настовска, прва награда за ученици од 1 до 5 одделение - Дамјан...

Поклон од учениците од V одд. од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Поклон од учениците од V одд. од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од V одделение ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола со наставничката Слаџана Бојаџиева. Тие не изненадија со прекрасен поклон, постер коj што го изработиле за нас. Учениците имаа можност од библиотекарката да слушнат и да се...

Состанок во општина Битола – Sasas Jekhvar Jekh. Once upon a time – and now

Состанок во општина Битола – Sasas Jekhvar Jekh. Once upon a time – and now

На ден 23.11.2022 година, вработените Фатма Бајрам Аземоска, докторант и м-р Јелена Петровска остварија работна средба со Снежана Петровска – раководител на сектор за економски развој, јавни дејности и ИТ во општина Битола. За време на состанокот беа претставени...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека