Изложба по повод 4 Ноември – Денот на ослободувањето на Битола

Печати

( 0 Гласа )

По повод 4 Ноември – Денот на ослободувањето на Битола, во холот на Библиотеката е поставена изложба на книги.
На 4 Ноември 1944 година, борците од 49-тата дивизија на НОВ победоносно марширале низ Битола откако го ослободиле градот од преостанатата германска војска. По капитулацијата на нивните сојузници, во Битола и околината останале само Германците кои не можеле да издржат под налетот на македонските борци во чии редови влегувале Седмата битолска бригада, Битолско-преспанскиот партизански одред и Леринско-костурската бригада. Преку селата Крклино и Могила од една и Кравари, Бистрица и Породин од друга, македонските борци им нанеле тешки загуби на Германците кои се разбегале кон Грција и Албанија по што утрото на 4 ноември биле поздравени низ улиците на ослободениот град. Околу 270 борци ги положиле животите за слободата на Битола.
Националната установа - Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола на сите наши сограѓани, им го честита празникот 4 Ноември – Денот на ослободувањето на Битола.