English French German Macedonian

Нови наслови

Животот на Наполеон Бонапарта - Џон Абот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Џон Стивенс Кабот Абот, плоден американски писател на книги за христијанската етика и историја, е автор на Наполеон Бонапарта, историска биографија за францускиот генерал и првиот конзул на Француската република. Наполеон бил воен и политички лидер на Франција чии акции ја обликуваа европската политика во почетокот на 19 век. Бонапарта се истакна за време на Првата Француска Република и водеше успешни кампањи против Првата и Втората Коалиција. Во 1799 година, тој изврши државен удар и се нарече Прв конзул, а во 1804 година се круниса за Француски император

 

Роберт Шуман : Животот и смртта на еден музичар - Џон Вортен

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Оваа искрена, интимна и убедлива биографија нуди нова слика за животот на Роберт Шуман. Таа ја конфронтира традиционалната перцепција за романтичарот чијашто депресија го води во живот на беспомошна, потресна тага. Внимателната анализа на Џон Вортен ни открива дека Шуман бил остроумен, духовит и неизмерно решителен човек, кој – со мала поддршка од семејството и пријателите во провинцијата Саксонија внимателно го изучил својот занает како музичар, надминувал проблем по проблем во професионалниот живот, и се оженил со жената што ја сакал по огромната битка со нејзиниот татко.

Читај повеќе: Роберт Шуман : Животот и смртта на еден музичар - Џон Вортен

   

Волшебникот - Марк Џ. Сајфер

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Волшебникот : Животот и времето на Никола Тесла - биографија на еден гениј Сајфер, Марк Џ. Никола Тесла Волшебникот - дури и радарот, го нарекуваат светец на модерната електроенергетика. Заснована на оригинални материјали и претходно недостапни документи, оваа реномирана книга е врвна биографија за човекот кој се смета за татко на современата електротехнологија. Меѓу изумите на Тесла се и насочувањето на наизменичната енергија, флуоресцентното и неонското осветлување, безжичната телеграфија и огромните турбини што ја искористуваат моќта на Нијагарините водопади.

Читај повеќе: Волшебникот - Марк Џ. Сајфер

 

Сезан : Живот - Алекс Данчев

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Алекс Данчев ни ја дава првата сеопфатна оценка на револуционерното дело и немирниот живот на Пол Сезан. Еден од највлијателните сликари на своето време и пошироко, Сезан е уметник-креатор на модерното време, кој го смени начинот на кој го гледаме светот. Данчев ја раскажува приказната за уметник кој првично бил сметан за лудак, варварин и социопат, кој верувал дека уметноста мора да биде израз на темпераментот, кој имал семејство што го чувал тајно од својот татко до своите четириесетти години, кој ја имал својата прва изложба на возраст од педесет и шест години, но кој жестоко ги одржувал своите револуционерни верувања.

Читај повеќе: Сезан : Живот - Алекс Данчев

   

Океј сме- Нина Лакур

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Марин не прозборела со никој од нејзиното минато од моментот кога го остави зад себе. Никој не ја знае вистината за тоа што се случило во последните недели. Дури ни нејзината најдобра другарка Мабел. Но, и илјадници километри подалеку од брегот на Калифорнија, на колеџот во Њујорк, Марин сè уште го чувствува влечењето на животот и трагедијата што се обидува да ги преброди.
Сега, месеци подоцна, сама во празен студентски дом во текот на зимскиот распуст, Марин чека. Мабел ѝ доаѓа во посета, а таа ќе биде принудена да се соочи со сè што премолчила и конечно да ѝ се спротивстави на осаменоста што се вдомила во нејзиното срце.

 

 

 

Приказна за едно семејство - Роза Вентрела

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Осумдесетти. Летата во Бари минуваат со џагорот на децата кои се бркаат низ лавиринтите од тесни улички поплочени со камен, чаршафите што се сушат на терасите поигруваат на ветрот, а мирисот на домашните кујни продира и во најскриените агли. Марија расте заедно со своите двајца постари браќа, Џузепе и Винченцо. Таа е мало девојче со карактеристичен изглед: голема уста и две речиси ориентални очи што сјаат како блескави сечила.

Читај повеќе: Приказна за едно семејство - Роза Вентрела

   

Страница 2 од 51

Сподели на Facebook