English French German Macedonian

Нови наслови

Девојката на сликата - Ренита Д'Силва

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Пред да си замине од овој свет, таа мора нешто да направи. Го допре писмото во џебот. Помисли на сликата што ја наслика покрај потокот. Слика на девојка со тага во очите. Саканата баба на Ема, Маргарет, е на смртна постела, но има последна желба пред да се збогува со животот. Ѝ дава на Ема слика и клучеви од куќа во Индија. Индија е дел од минатото на Маргарет за кое никогаш не зборувала.

Читај повеќе: Девојката на сликата - Ренита Д'Силва

 

Нормални луѓе - Сали Руни

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Нормални луѓе е роман за моќта на привлекувањето, за пријателството и за љубовта помеѓу луѓето. Приказната започнува од првиот разговор до годините што следуваат преку животот на две лица, Конел и Мариан, кои се обидуваат да останат независни, но тоа никако не им успева.

БЕСТСЕЛЕР НА ЊУЈОРК ТАЈМС – „Феноменален роман за трансформативната моќ на врските“ (Пипл) од авторот на РАЗГОВОРИ СО ПРИЈАТЕЛИ, „виртуоз на пишувањето и приказна со одличен книжевен заплет“ (Џ. Кортни Саливан).

Читај повеќе: Нормални луѓе - Сали Руни

   

Те набљудувам - Тереса Дрискол

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Јас навистина не треба да ги прислушувам разговорите на другите луѓе. Но, невозможно е да не ги слушнеш разговорите на другите кога се возиш со јавен транспорт, зарем не? – размислуваше Ела. Две млади девојки, Ана и Сара, заминуваат во Лондон да ја прослават матурската забава. Но, сплетот на околности ќе ги одведе на сосем поинакво патување. Една од девојките исчезнува… - Каде е Ана? Дали е жива или не?

Читај повеќе: Те набљудувам - Тереса Дрискол

 

Животната приказна на Цилка - Хедер Морис

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Нејзината убавина и го спаси животот, но и ја осуди.

Цилка имаше само шеснаесет години кога беше однесена во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау, во 1942 година. Командантот во Биркенау, Шварцхубер, ја забележува нејзината долга убава коса и ја принудува да се раздели од останатите жени затвореници. Цилка брзо учи дека моќта, дури и неволно дадена, е еднаква на преживување.

Читај повеќе: Животната приказна на Цилка - Хедер Морис

   

Во сенката на злосторот - Хелена Хеншен

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 7 март 1932 година во познатото шведско семејство Фон Сидов се одвивала крвава драма, која не престанала да го интригира вниманието на јавноста сè до денес. Толкав шок и интерес од пошироката јавност предизвикале само уште убиствата на шведскиот премиер Улоф Палме и на министерката за надворешни работи Ана Линд. Во Стокхолм студентот по право Фредрик фон Сидов со железна прачка ги убил својот татко Јалмар, окружен судија и претседател на шведското Здружение на работодавците, и нивните две слугинки.

Читај повеќе: Во сенката на злосторот - Хелена Хеншен

 

Куќата на џамијата - Кадер Абдолах

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Семејството на Ага Џан со векови е едно од најпознатите и најмоќни семејства во градот. Тие живеат во раскошна куќа поврзана со џамијата. Верни на муслиманската традиција, секоја нивна генерација „раѓа“ по еден имам, духовен лидер на своето време. Кога умира имамот Алсабери, семејството го избира Галгал. Но неговите проповеди имаат политички конотации. Галгал се приклучува на антиамериканското движење и бега во друг град. Имамот е важен човек, но важен е и Ага Џан, богат трговец и писател.

Читај повеќе: Куќата на џамијата - Кадер Абдолах

   

Страница 4 од 36

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер