English French German Macedonian

Австриска Библиотека

Светскиот ден на учителите одбележан и на УКЛО. Претставен првиот превод на универзитетско учебно помагало на германски јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамки на издавачката дејност на УКЛО на Светскиот ден на учителите, 5 октомври, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, промивирано е изданието „Методи на наставата по германски јазик како странски јазик„

Проректорот, проф. д-р Виолета Маневска, во својство на промотор, истакна дека издавачката дејност на УКЛО етаблирана низ изданијата Билтен на Универзитетот, е- весникот Универзитетски глас и научното списание Хоризонти, меѓу другото вклучува и поттикнување преводи на учебници и учебни помагала, како што е изданието „Методи на наставата по германски јазик како странски јазик„ од авторите Герхард Нојнер и Ханс Хунфелд што претставува прв превод во Република Македонија, по претходно добиено авторско право за издавање на преводот, извршен од: д-р Валентина Илиева, м-р Симона Монавчева и Кристина Илиева.

Професорот од Педагошкиот факултет, д-р Даниела Андоновска Трајковска потсети на значењето на методиката како важна научна дисциплина и ја истакна поддршката  на УКЛО за научната и стручна мисла на Универзитетот.

Настанот беше повод присутните пошироко да се запознаат со издавачката дејност на УКЛО, во време на електронско споделување на информации од различна природа, вклучувајќи ги и научно – истражувачките резултати во сферата на издаваштвото, за што УКЛО има креирано сопствен дигитален репозиториум ePrint.uklo што овозможува поголема промоција на Универзитетот и зголемена видливост на УКЛО пред домашната и меѓународна јавност.

Изданието „Методи на наставата по германски јазик како странски јазик„ своја промоција и афирмација имаше и пред пошироката академска јавност во Република Македонија. Имено, на покана од Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип д-р Валентина Илева, еден од авторите на преводот, одржа презентација на изданието. За интересот за овој единстен од ваков вид прирачник во државата,  во наставата по германски јазик, потврда е присуството на студентите, професори по германски јазик и академскиот кадар, за што нашите читатели поопширни информации може да видат на: http://ff.ugd.edu.mk/index.php/mk/vesti/14-metodi-na-nastava-po-stranski-jazik

Промоцијата на изданието „Методи на наставата по германски јазик како странски јазик„  на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип се одржа во духот на меѓусебната соработка меѓу двата универзитети.

 

 

Меѓународен научен симпозиум

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

 

Мусил во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Во Битола во Завод и Музеј прикажана изложба на тема „Роберт Музил и Првата светска војна“ изработена и адаптирана во Линц, Република Австрија. М-р Рајнхолд Кретер, директорот на Дирекцијата за култура во покраинската влада на Горна Австрија овозможи оваа патувачка изложба да биде прикажана  и во Република Македонија, со прва станица во Битола, во рамките на БитФест 2017. Роберт Музил не е непознато име Македонија. При истражувањето во НУУБ Св. Климент Охридски Битола како и во Австриската библиотека во Битола, констатирано е дека 12 дела на Музил ги красат овие две библиотеки на германски јазик и преведени на македонски и српски јазик.

Читај повеќе: Мусил во Битола

   

„Збор и игра во наставата“

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Здружението за македонско-германско пријателство соработка од Битола започна да ја реализира својата годишна програма. Меѓу првите активности е работилницата за професори по германски јазик на тема „Збор и игра во наставата“ чиј  реализатор беше г-дин Тимо Брунке од Штутгарт, Германија. На работилницата зедоа учество 22 професори по германски јазик од Битола, Прилеп, Охрид и Скопје. Присутните ги поздрави д-р Лили Бошевска директор на НУУБ Св. Климент Охридски Битола во чии простории се одржа работилницата и претседателот на ЗМГПС д-р Валентина Илиева, којашто меѓу другото истакна  дека „ЗМГПС од Битола добива преку Гете институтот во Скопје и Германската Амбасада во Скопје активности кои ние во Битола ги организираме.

Читај повеќе: „Збор и игра во наставата“

 

Манифестации на Австриската библиотека, 12.11.2016

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

На 12.11.2016 г. во НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола, Австриската Амбасада во Скопје, НУУБ „Св.Климент Охридски“ и Почесниот конзулат на Република Австрија во Битола реализира две манифестации:

1. Литературно читање на германски јазик на австриската авторка од Виена г-ѓа Штефани Заргнагел, добитник на наградата Ингеборг Бахман 2016 г. од публиката во рамките на манифестацијата 40. Денови германско-јазична литература со почеток во 09.00 часот. Во салата за промоции пред публика од професори по германски јазик од Битола, Прилеп и Скопје, директорката на НУУБ Св. Климент Охридски д-р Лили Бошевска, раководителот на секторот за меѓународна соработка г-ѓа Анета Стефановска, конзулот во Австриската Амбасада г-ѓа Габриеле Јанежич, Австриското воено аташе од Белград Полковник Томас Ахамер и неговото семејство и др. љубители на пишаниот збор се обрати Почесниот конзул на Република Австрија д-р Валентина Илиева. Таа во нејзиниот поздравен говор накратко ја објасни манифестацијата „Денови на германско-јазичната литература“ која секоја година се органиизра во Клагенфурт и оваа година по 40. пат, а на истата се доделува наградата Ингеборг Бахман, се заблагодари на Австриската Амбасада во Скопје за поддршката авторката Штефани Заргнагел од Виена, добитник на наградата Ингеборг Бахман од публиката да чита од нејзиното творештво во Битола.

По поздравниот говор на д-р Илиева, публиката имаше можност да го проследи видео записот од доделувањето на наградата Ингеборг Бахман 2016, а потоа следеше читањето на авторката Штефани Заргнагел. Публиката беше воодушевена од младата авторка и се заблагодари со голем аплауз, цвеќе и една книга за Битола како спомен на ова гостување. На авторката и беше предложено дел од прочитаните текстови да се преведат на македонски јазик. Во нејзиното интервју со медиумите таа меѓу другото истакна дека многу и се допадна публиката во Битола, дека ќе продолжи да твори иако студирала нешто сосема др. сликарство, а не книжевност и дека планира да издаде наскоро нова книга. Нејзиниот знак за препознавање црвената баретка и е подарок од една многу драга пријателка.

и

2. Семинар за професори по германски јазик „Австриски денови 2016“ во организација на Министерството за образование и на Република Австрија, Австриската служба за академска размена и Австриската Амбасада во Скопје, Почесниот конзулат на Република Австрија во Битола и НУУБ Св. Климент Охридски Битола се оддржа во просториите на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола со предавач од Виена Австрија, м-р Ирис Хоенедер.

На семинарот учествуваа 30 професори по германски јазик од Битола, Прилеп и Скопје. Семинарот беше поделен во 2 блока, во првиот се работеше на тема „Спортот во Австрија“ на кои учесниците добија дидактизиран материјал за директна употреба во настава, а неколку примери беа испробани на самиот семинар. По првиот блок следеше презентација на Австриската јазична диплома со делење на рекламен материјал, која Австриска јазична диплома ÖSD има меѓународна важност и се признава на Универзитетите во Австрија, Германија и Швајцарија и во Амбасадите на германскојазичните земји и службите во истите. Австрискиот јазичен испит за стекнување со Австриска јазична диплома ÖSD може да се полага во Битола по претходно пријавување.

Во вториот блок од семинарот се работеше на темата „Литературата во Австрија“ која беше на многу интерактивен и практичен начин презентирана. По примерот на поезијата на авторот Ернст Јандл и др. австриски автори предавачот м-р Хоенедер го објасна начинот на примена на таа поезија во настава на многу интересен начин. Прозата со примери од познатата авторка Кристине Нестлингер беше обработена со дидактизиран материјал кои исто така учесниците на семинарот го добија на нивно огромно задоволство и истиот може да се примени директно во настава со учениците.

Инспирираните учесници твореа поезија и проза на германски јазик и работеа неуморно со желба што повеќе да сознаат за новите и атрактивни методи кои треба да се применат во современата настава по германски јазик. На крај Почесниот конзул на Република Австрија во Македонија д-р Валентина Илиева која  воедно е и раководител на Австриската библиотека во Битола, единствена од ваков вид во Република Македонија ја презентира веб страната на НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола и начинот како се пребарува преку Cobiss ситемот од дома и како се резервира и изнајмува книга од Австриската библиотека од Битола. Притоа беа и прикажани сите досегашни манифестации на Австриската библиотека во Битола. На проф. по германски јазик им беше упатена покана да осмислуваат проекти и учествуваат во активностите на Библиотеката.

Секој учесник се стекна со австриски сертификат за учество на семинарот и разделбата беше во духот на голема благодарност за учеството и можноста да се учествува на ваков квалитетен семинар и со желба за повеќе семинари од ваков вид.

   

Страница 2 од 8

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер