English French German Macedonian

Австриска Библиотека

Донација на книги од Pro Helvetia од Швајцарија

PDFПечатиЕ-пошта

( 9 Гласа )

На 24 септември 2014 година во 12 часот во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола во присуство на амбасадорот на Швајцарија во Р. Македонија, Стефано Лазарото, амбасадорот на Р. Австрија д-р Томас Михаел Баер, почесниот конзул на Р. Австрија и раководител на австриската библиотека во Битола д-р Валентина Илиева, на директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, г-дин Науме Ѓоргиевски му беше врачена донација на книги од Швајцарија за Австриската Библиотека, која е во склоп на Библиотеката во Битола.

Во присуство на поканетите гости проф. д-р Златко Жоглев, ректор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Снежана Петровска, совет за образование при Општина Битола, професори по германски јазик од основните и средните училишта од Битола, професори и студенти од Педагошкиот факултет - Битола, ученици од Средното економско училиште „Јане Сандански“ - Битола, како и други присутни посетители, се одржа манифестација по повод донацијата на книги за Австриската Библиотека.

Во текот на програмата свое обраќање имаа: амбасадорот на Швајцарија, амбасадорот на Р. Австрија, директорот на Библиотеката и почесниот конзул на Р. Австрија во Битола.

 

„Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

Во оргaнизација на Амбасада на Република Австрија во Македонија, почесениот Австриски Конзулат во Битола, Австриската библиотека, во НУУБ „Св Климент Охридски“ - Битола беше одржано предавање на тема „Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“ на германски јазик.
Предавањето беше одржано од страна на австриската реномирана историчарка Лиза Фишер, а по повод 75-годишнината од смртта на таткото на психоанализата.
Ова предавање е во рамките на богатата и разновидна културна програма на почесниот австриски Конзулат за оваа година, со цел одбележување на пријателството помеѓу Македонија и Австрија.

 

 

 

 

 

 

 

 

Филмска вечер во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

На 25 април 2013  во салата за промоции на НУУБ „Свети Климент Охридски“ во Битола се одржа филмска вечер  организирана од Австриската библиотека, НУУБ  „Св. Климент Охридски“ и Австриска Амбасада Скопје.

Филмот „Call me a Jew“ (Наречи ме Евреин) на австрискиот режисер Михаел Пфајфенбергер беше овозможен од  Меморијалниот центар на холокаустот на евреите од Македонија, кој го доби овој филм како подарок од Република Австрија за да може да се презентира на заинтересираната публика во Македонија.

Филмот побуди голем интерес кај професорите по историја и по германски јазик од основните и средните училишта во Битола, како и кај студентите на  Педагошкиот факултет од студиската група  македонски и германски јазик и студиската група германска книжевност и кај учениците од Гимназијата „Јосип Броз Тито“.

 

 

 

 

   

Предавање за „Музиката во Австрија“

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

На 26 април 2013 на Педагошкиот факултет во Битола- Универзитет Св. Климент Охридски  се одржа предавање „Музиката во Австрија“.Амбасадорот на Република Австрија д-р Томас-Михаел Бајер ја прифати поканата на Ректорот на Универзитетот проф. д-р Златко Жоглев, со неговото предавање  „Музиката во Австрија“ да го збогати одбележувањето на 34-от роденден на Универзитетот, кој оваа година изобилуваше со многубројни манифестации.Продеканот за настава проф. д-р Валентина Гулевска го поздрави и го покани гостинот да го одржи неговото предавање. Студентите покажаа голем интерес и дискутираа по предавањето со Амбасадорот.

 

 

Денови на европската култура во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 6 Гласа )

Со оглед на кандидатскиот статус на Република Македонија за членство во ЕУ, значајно е нашите граѓани да бидат запознати со културното богатство на земјите членки. За таа цел, матичната и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски организираше деновите на европската култура во Битола во рамките на БИТФЕСТ 2013 година.  Различните култури и нивното прифаќање се предуслов за развој на човекот, негова еманципација и проширување на културното богатство. Исто така, тие се предуслов за подобро меѓусебно разбирање на народите и нивно зближување. Со таква цел во библиотеката Св. Климент Охридски се реализираат деновите на европската култура во Битола започнувајќи од 09.07.-12.07.2013 година.

Читај повеќе: Денови на европската култура во Битола

   

Страница 6 од 8

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер