English French German Macedonian

Австриска Библиотека

Литературно читање на почесниот конзул со дечиња

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

Во детскиот блок на НУУБ „Св. Климент Охридски“ се одржа втората работилница во рамките на проектот „Со читање книга до најдобра порака и личност“ во рамките на БИТФЕСТ 2015. Честа да им чита на децата ја  имаше Д-р Валентина Илиева почесен конзул на Република Австрија Во Република Македонија.На мошне интересен сликовит начин таа им ги пренесе доживувањата од приказната „Мини патува на одмор“ од авторката Кристине Ностлингер.

https://www.facebook.com/sv.klimentohridski/media_set?set=a.1099585396736337.1073741879.100000546606486&type=3&pnref=story


 

Сите заедно читаме

PDFПечатиЕ-пошта

( 4 Гласа )

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола во рамките на БИТФЕСТ 2015 започна со спроведување на проектот „ЧИТАМЕ СИТЕ ЗАЕДНО“.

Следејќи ги светските трендови и текови на развој на библиотеките, со овој проект се нудат современи алтернативни форми на промоција и полуларизација на книгата поврзувајќи ги културата на читање книги со општата култура и цивилизациски развој на Битола.

Во спроведувањето се вклучени значајни личности од јавниот живот на Битола љубители на книгата кои преку својата животна приказна им го претставуваат значењето на книгите во постигнувањето на нивниот успех.

На денешниот настан присутни беа Димитар Андоновски – естраден уметник, Маја Андоновска Илијевска - актер, Д-р Валетнина Илиева почесен конзул на Република Австрија во Република Македонија, Жанета Михајлова – воспитувач, Мартин Николовски – средношколец, Иван Марковски поранешен ракометен репрезентативец, Радован П. Цветковски – писател, Неда Маретиќ – новинар и тв водител и Д-р Ели Тасевска Димовска – специјалист педијатар.

Децата имаа можност да дознаат како книгите влијаеле на нив да станат успешни и кои им биле омилените книги како деца.

 

 

Донација на книги од Pro Helvetia од Швајцарија

PDFПечатиЕ-пошта

( 9 Гласа )

На 24 септември 2014 година во 12 часот во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола во присуство на амбасадорот на Швајцарија во Р. Македонија, Стефано Лазарото, амбасадорот на Р. Австрија д-р Томас Михаел Баер, почесниот конзул на Р. Австрија и раководител на австриската библиотека во Битола д-р Валентина Илиева, на директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, г-дин Науме Ѓоргиевски му беше врачена донација на книги од Швајцарија за Австриската Библиотека, која е во склоп на Библиотеката во Битола.

Во присуство на поканетите гости проф. д-р Златко Жоглев, ректор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Снежана Петровска, совет за образование при Општина Битола, професори по германски јазик од основните и средните училишта од Битола, професори и студенти од Педагошкиот факултет - Битола, ученици од Средното економско училиште „Јане Сандански“ - Битола, како и други присутни посетители, се одржа манифестација по повод донацијата на книги за Австриската Библиотека.

Во текот на програмата свое обраќање имаа: амбасадорот на Швајцарија, амбасадорот на Р. Австрија, директорот на Библиотеката и почесниот конзул на Р. Австрија во Битола.

   

„Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

Во оргaнизација на Амбасада на Република Австрија во Македонија, почесениот Австриски Конзулат во Битола, Австриската библиотека, во НУУБ „Св Климент Охридски“ - Битола беше одржано предавање на тема „Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“ на германски јазик.
Предавањето беше одржано од страна на австриската реномирана историчарка Лиза Фишер, а по повод 75-годишнината од смртта на таткото на психоанализата.
Ова предавање е во рамките на богатата и разновидна културна програма на почесниот австриски Конзулат за оваа година, со цел одбележување на пријателството помеѓу Македонија и Австрија.

 

 

 

 

 

 

 

 

Филмска вечер во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

На 25 април 2013  во салата за промоции на НУУБ „Свети Климент Охридски“ во Битола се одржа филмска вечер  организирана од Австриската библиотека, НУУБ  „Св. Климент Охридски“ и Австриска Амбасада Скопје.

Филмот „Call me a Jew“ (Наречи ме Евреин) на австрискиот режисер Михаел Пфајфенбергер беше овозможен од  Меморијалниот центар на холокаустот на евреите од Македонија, кој го доби овој филм како подарок од Република Австрија за да може да се презентира на заинтересираната публика во Македонија.

Филмот побуди голем интерес кај професорите по историја и по германски јазик од основните и средните училишта во Битола, како и кај студентите на  Педагошкиот факултет од студиската група  македонски и германски јазик и студиската група германска книжевност и кај учениците од Гимназијата „Јосип Броз Тито“.

 

 

 

 

   

Страница 5 од 8

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер