English French German Macedonian

Австриска Библиотека

„Österreich liest“

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

На ден 07.10.2016 година, ученици од ОУ „Гоце Делчев“ - Битола подготвија работилница во Австриската читалница што е во рамките на НУУБ „Св. Климент
Охридски“ – Битола. Во чест на манифестацијата „Österreich liest“ која се одржува не само во Австрија,туку во повеќе земји во Европа во период од 3-10 Октомври, се обработи делото „Dani Dachs will eine rote Kappe“ или на македонски јазик „Јазовецот Дани сака црвена капа “.
Работилницата се состоеше од литературно читање на дело од австриската авторка Кристине Нестлингер. Учениците барајќи низ книгите во Австриската читалница од Кристине Нeстлингер се одлучија за ја прочитаат книгата „ Dani Dachs will eine rote Kappe“.Преводот го работеа со помош на електронски и книжен речник. Фотокопирани слики од сликовницата ги исекоа и ги залепија во рачно изработена празна сликовница, а потоа преведените делови ги впишаа во празната сликовница покрај сликите. Како краен производ се доби рачно изработена сликовница преведена на македонски јазик. За успешно завршената работилница, сите ученици вклучувајќи ја и публиката добија слатки работи и книги на македонски јазик од авторката Кристине Нестлингер од почесниот австриски конзул и раководител на Австриската библиотека д-р Валентина Илиева.

 

 

“Млади библиотекари”

PDFПечатиЕ-пошта

( 8 Гласа )

Ученици од ОУ „Гоце Делчев“ од Битола подготвија работилница во Австриската читалница што е во рамките на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола.
„Нашите ученици од шестто, осмо и деветто одделение во склоп на библиотекарската секција “Млади библиотекари”, подготвија работилница во Австриската читалница на тема „Мира Лобе и нејзините дела“.

Работилницата се состоеше од литературно читање на германски јазик на делото „Баба во јаболкница“, сликовито прикажување на текстот од книгата, квиз за Мира Лобе и нејзиното дело и краток цртан филм „Малото јас сум јас“. Почесниот австриски конзул д-р Валентина Илиева ја посети нашата работилница и ги награди нашите ученици.“ – изјави Маја Дамевска, училишен библиотекар во ОУ „Гоце Делчев“.
На работилницата присутни беа наставничките по германски јазик  Елена Поповска и Афродита Алиевска, др. наставници и ученици од ООУ Гоце Делчев и соработниците на Австриската библиотека од Битола.
Директорката на училиштето „Гоце Делчев“ г-ѓа Билјана Рахманова Тасева истакна дека од голема важност се ваквите активности кои им помагаат на учениците да дознаат повеќе за австриската и германската култура и јазик.

 

 

Блиска средба во Австриската библиотека во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 10 Гласа )

На покана на раководителката на Австриската библиотека д-р Валентина Илиева, а на иницијатива на м-р Симона Монавчева (специјалност- Nöstlinger) проф. по германски јазик во Основното училиште „Тодор Анѓелевски“ во Битола 16 ученици од 7. и 9. одделение, кои го изучуваат германскиот јазик подготвија литературно читање и натпревар во брзо читање на германски јазик.

Националната установа универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ организира топол прием на учениците така што со водење низ детскиот оддел, австриската читалница, магацинскиот простор, медиотеката и новите читалници ги запознаа учениците со новите настани кои се случија во изминатиот период, со начинот на пребарување и изнајмување на книги, со начинот на складирање на книгите и нивните права и обврски како читатели.
Во новата читалница бр.1 учениците ги читаа текстовите од книгата "Mini ist die Größte" од австриската писателка Christine Nöstlinger. Потоа со помош на колешките Билјана Кицевска, Марина Петровска и Кристина Илиева беше организиран натпревар со учениците во брзо и точно читање на текстовите на германски јазик.
На крај д-р Илиева мотивирајќи ги учениците да продолжат да ги користат книгите на германски јазик од Австриската библиотека во Битола им подари пригодни подароци на учениците.

 

   

Новата австриска амбасадорка во прва посета на Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Австриската амбасадорка донираше книги во библиотеката

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

Со песничка најмалите од хорот Ѕвончиња и посакаа добредојде на австриската амбасадорка која е во официјална посета на Битола. Амабасадорката за австриската библиотека донираше околу 50 тина наслови на книги
- Денеска за австриската библиотека дониравме околу 50 тина книги, од кои повеќето се за дечињата, изјави Рената Коблер, амбасадор на Р.Австрија во Р.Македонија

- Во Австриската библиотека досега имавме околу 3000 наслови на книги, така што овие книги кои што ни ги донираше австриската амбасадора се од големо значење за нас, а посебно за најмалите, истакна директорот на библиотеката Науме Ѓоргиевски.
- Единствено во Битола имаме австриска библиотека со која можеме да се гордееме, бидејќи покрај тоа што граѓаните можат да читаат и да изнајмуваат книги туку се организираат и културни манифестации, изјави Валентина Илиева, почесен конзул.
Во знак на соработка и пријателство обете страни си разменија и подароци.

   

Страница 4 од 8

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер