English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Посета на ученици по повод Месецот на книгата

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

„Месецот на книгата“ веќе традиционално се одбележува секоја година во периодот од 15 октомври до 15 ноември и во дел од училиштата и општините од државата со цел да се придонесе за популаризација на читањето меѓу учениците.
Една од најважните функции на Библиотеката е популаризацијата на книгата и читањето, развивање на свеста и навиките за читање.
Октомври е месец на книгата, кога се трудиме да го поттикнеме читањето и моќта на книгата меѓу најмладите.
По тој повод, на ден 22.10.2019 година над  100 ученици од ОУ „Климент Охридски “ - Битола ја посетија Библиотеката по повод Октомври - месецот на книгата. На следниот линк следат повеќе фотографии
https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157852117648679

 

ХОРТИКУЛТУРНИ БИБЛИОТЕКИ – формирање на хортикултурна мрежа на библиотеки во Р. Северна Македонија

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

https://www.youtube.com/watch?time_continue=467&v=9aTV-KkODqE

Во Лазаревац, Р. Србија на 10. и 11. октомври 2019.год. се одржа Втората национална смотра и Првата регионална смотра на хортикултурни библиотеки во организација на Мирко С. Марковиќ главен раководител на мрежата за хортикултурни библиотеки и библиотеката домаќин Национална библиотека „Димитрије Туцовиќ“ од Лазаревац кои се погрижија за многу богатата Агенда во која беа вклучени и повеќе работни средби и договори со учесниците.

Во мрежата на хортикултурни библиотеки активно зедоа учество претставници од Р. Србија, од Лазаревац, Чајетина и Кикинда, од Р. Српска Зворник, од Босна и Херцеговина Тузла, од Хрватска Винковци и од Р. Северна Македонија Битола. На средбата беше присутен и Ласло Блашковиќ, директор на Народната библиотека од Србија.

Претставници на библиотеките од регионот разменаа искуства од библиотечните активности поврзани со хортикултурни библиотеки, како и од спроведување на активности од УНЕСКО – ва програма УН Агенда 2030 за влијанието на библиотеките врз потребите на заедницата.

Во работниот дел се дефинирани целите, принципите на работа, заеднички проекти и ширење на мрежата во одделни држави и донесување на одлука за потпишување на основачки акт за формирање на хортикултурна мрежа на библиотеки.

Учесниците од НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Јелена Петровска, библиотекар советник во Одделот за развој на библиотечната дејност и проф. Даниела Ќурчиевска, член на Управен одбор на библиотеката, воспоставија контакти и работна средба со претставници на РЕ Колубара во врска со промовирање на еколошки проекти, особено проект за рекултивација на површините во РЕК Битола, по примерот на РЕ Колубара кои со години ги развиваат сличните програми. На тој начин библиотеката ги остварува целите кои се однесуваат на одржливиот развој особено во сферата на екологијата, одржливоста на расположливита ресурси како дел од концептот за т.н. паметни градови. Библиотеката ќе продолжи со активно учество во еколошките програми и подигање на свеста за зачувување на околината и воведување на нови иновативни програми за своите граѓани.

   

Презентација на Чивнинг стипендии на британската влада

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Почитувани,

Во среда на 2 октомври со почеток од 12.30 часот во Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола ќе се одржи презентација за Чивнинг стипендии поддржани од страна на Британската влада.

Презентацијата ќе ја одржи претставник од Британската амбасада во Скопје и сите кои се заинтересирани за едногодишни постдипломски студии на било кој универзитет во Британија ќе можат да добијат повеќе информации за стипендијата.

 

 

 


   

Страница 4 од 235

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер