Најавување

English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Обука на тема „Комуникациски вештини“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Вработените во Битолската универзитетска библиотека  денеска (01.12.2017) учеа  како да ги зголемат сопствените знаења и се усовршат во областа на работа со странки  и техники на успешна презентација со цел поквалитетно да одговорат на барањата на своето работно место.
Постојаните промени во технологијата на знаење, потенцијалот и комптенциите на библиотечниот кадар налагаат повеќе да се усовршуваат и повеќе да се вложува во сопственото знаење. Изградувањето на професионален и посветен однос кон корисникот бара од библиотекарот знаења и соодветни вештини. Во оваа насока е денешната обука што се одржа во библиотеката  Св. Климент Охридски на тема „Комуникациски вештини“.

Читај повеќе: Обука на тема „Комуникациски вештини“

 

Свечено одбележан Патрoниот празник

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод одбележувањето на Патрониот празник,  НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола организираше свечена програма која  се одржа на ден 07.12.2017 година (четврток) во салата за промоции на библиотеката.
Во програмскиот дел  настапи Културно - уметничкото друштво,  хорот  „Стив Наумов“ – Битола под диригенство на Љубомир Трифуновски.
Воведен збор имаше м-р Јелена Петровска, в.д. директор на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола. Денес нашата библиотека го прославува својот Патрон. Св.Климент Охридски, нашиот учител, просветител, писател, инспиратор. Ние сме среќни бидејќи го величаме неговото дело. Денес ќе имаме можност да ги проследиме неговите дела поврзани со нашето писмо, Манифестација „Моќта на буквите“, ќе имаме и пригодна изложба, изјави Јелена Петровска в.д директор на Националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ од Битола.На настанот присутна беше градоначалникот на Општина Битола м-р Наташа Петровска .
Во оваа институција се сместени илјадници изданија, илјадници страници во кои што се кријат мноштво информации кои што едноставно му пружаат информации на младите генерации а и на сите луѓе, можност да ги прошират своите знаења, видици и богатство. Затоа би им препорачала што почесто да бидат во оваа институција и во нејзините простории, изјави Наташа Петровска, градоначалник на Општина Битола.

 Предавање и видео презентација со наслов „Моќта на буквите“  одржа м-р Александар Гулевски.
Исто така, беа претставени изданија на Библиотеката и тоа:
-    „Библиографија на магистерски трудови и докторски дисертации одбранети на Универзитетот „Св.Климент Охридски“ – Битола 1991 – 2016 година“, составена од Јоланда Бошевска(библиотекар советник) и Гордана Пешевска(виш библиотекар).
-    Зборникот на излагања од 12-та Роднокрајна средба со битолските писатели во Македонија и
-    Списанието „Библиотечен тренд“ бр.44 
Во рамките на одбележувањето на Патронатот, во  холот на библотеката беше поставена изложба на книги – Свети Климент Охридски, Од Бога даруван – Пастир и учител.

На следниот линк следат слики https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10156097400983679

   

„Недела на човекови права“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Француската Алијанса од Битола, Француската амбасада, Националната установа  Универзитетската библиотека  „Св.Климент Охридски“ – Битола и правниот факултет Кичево по повод денот на човековите права  организираа работилници за ученици од основните училишта од Битола.
Целта на работилниците e запознавање со човековите права,  но и да се подигне нивната свест за правото на живеење во здрава средина, право на чист воздух како и сочувување и почитување на природата. Исто така како еден од човековите права  беше  застапен и правото на не-дискриминација.
Работилниците се одвиваа на ден 11.12.2017 година ( понеделник)  во Универзитетската библиотека Св.„Климент Охридски“ – Битола.

Од денеска до крајот на неделата, во холот на библиотеката  поставена  е ликовна изложба  од ликовниот натпревар на тема  „Право на живеење во здрава средина “и „не-дискриминација“. На следниот линк следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10156108985053679

   

Страница 3 од 159

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер