English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Промоција на „Бранувања“, портрет на авторот Христо Петрески и изложба на книги од струшки автори

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола, на 4 март 2011 година, со почеток во 12 часот во салата за промоции се одржа промоција на списанието „Бранувања“ и портрет на писателот Христо Петрески од Скопје. Како пропратен дел од програмата во холот на Библиотеката беше поставена изложба на книги од струшки автори. Пред присутните гости поздравна реч имаше директорот на Библиотеката г-дин Науме Ѓоргиевски. Промотор на списанието беше проф. д-р Виолета Маневска од Струга, свое обраќање за списанието имаше и м-р Мерсиха Исмајлоска, а песната Т'га за југ ја изрецитира правнукот на Миладиновци. За творештвото во отсуство на авторот Христо Петрески говореше г-дин Петре Шипинкаровски од Струга уредник на списанието. Во салата за промоции на витрина беа изложени делата на авторот Христо Петрески по повод неговиот портрет.                         Подготвил г-дин Драги Кабровски

 

Промоција на книгата - „Светската касапница“

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

Во организација на Националната установа - Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола на 23 февруари 2011 година со почеток во 12 часот во салата за промоции на Библиотеката се одржа промоција на историската книга „Светската касапница“ во Македонија (1914-1918) од авторот д-р Веле Алексоски од Велес. Воведничар на промоцијата беше Владимир Трајкоски а промотор на книгата беше Нада Алексоска од Велес.

 

 

 

   

Тркалезна маса „Павел Шатев – живот посветен за Македонија“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 60 годишнината од смртта на Павел Шатев, истакнат македонски револуционер, член на гемиџиите и еден од солунските атентатори, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола на 04.02.2011 година се одржа тркалезна маса на тема „Павел Шатев – живот посветен за Македонија“. Пригодно обраќање на истата имаше г-ѓа Анета Стефановска, пратеник во Собранието на РМ, а гостите ги поздрави г-дин Науме Ѓоргиевски, директор на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. На тркалезната маса зедоа учество еминентни познавачи на личноста и делото на Павел Шатев, меѓу кои и:

 

 

 

1. Проф. д-р Зоран Тодоровски „Павел Шатев - живот и дело“,

2. Проф. д-р Виолета Ачковска „Павел Шатев жртва на комунистичкиот режим“,

3. Проф. д-р Тодор Чепреганов „Павел Шатев за македонската национална посебност“,

4. Проф. д-р Марјан Димитријевски и м-р Лидија Ѓутковска „Дискусијата на П. Шатев на Второто редовно заседание на Уставотворното собрание на НРМ“,

5. М-р Александар Симовски и м-р Марјан Ивановски „Македонското национално прашање во говорот на П. Шатев пред Уставотвотворното собрание на ФНРЈ“,

6. М-р Теон Џинго „Павел Шатев помеѓу комунизмот и македонското национално револуционерно движење“,

7. Проф. д-р Даринка Петревска „Револуционерната дејност на Павел Шатев меѓу двете светски војни“.

Во холот на Библиотеката беше поставена изложба од фотографии, ракописи, писма и трудови за Павел Шатев.

   

Страница 186 од 232

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер