English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Природата и и животните низ фокусто на чудните доживување на фотографот Миле Илоски

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Секоја фотографија претставува миг светлина заробен од чувствата на фотографот. Чудните доживувања на фотографот се чудни за нас набљудувачите, додека за фотографот претставуваат нормален израз на развиените сензори на душата кои поинаку ја доживуваат и рефлектираат светлината низ објективот на својата фотокамера.Љубителите на природата не можат секогаш да се донасладат на убавините на природата и во еден процес на возвишување кон убавото ја земаат својата фотокамера и се обидуваат низ своите фотографии да ги споделат емоциите со што е можно поголем број на луѓе.Со возбудата на моментот на правењето на фотографијата, фотографиите ги облагородуваат сите кои малку подзаборавиле да комуницираат со природата. Оваа изложба е токму посетување за сите посетители да уживаат во природата и ако добијат инспирација да се возвишат кон убавото со својата фотокамера да дадат придонес кон заробувањето на што е можно повеќе страст на која на најубав начин ни ја прикажува фотографот Миле  Илоски.  Изложбата се реализира во рамките на БИТФЕСТ 2013 година, носител на проектот е невладината организација „Биосфера„ во  соработка со НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола. Изложбата ќе биде отворена од 19.07.-23.07.2013 година, во холот на Библиотеката.

 

 

 

 

Центар за ран детски развој „Бамби“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Центарот за ран детски развој „Бамби“, од с. Новаци денеска  на ден 19.07.2013 година ја посетија Библиотеката. Имаа можност да видат како работи библиотеката, како може да станат членови, со кои книги располага библиотеката и што претставува професијата библиотекар. Ви благодариме дечиња за посетата и што ни го разубавивте денот со Вашето присуство.

   

Современи трендови на читање на книги

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Историјата на писмото следи еден спонтан и неопходен развој почнувајќи од камените ѕидови, на кои праисториските луѓе со цртежи ги забележувале своите секојдневни активности. Потоа за писмено изразување се употребуваа камените плочи, па глинените плочи, па кората од дрво. Египќаните пишувале на папирус, а паралелно со папирусот се користеле восочните таблички наречени кодекс. Во средниот век овие материјали ќе бидат заменети со пергаментот како главен материјал на црковните препишувачи. Но, Арапите биле тие кои го развиле производството на книгите со употреба на хартијата и оттогаш продукцијата на книги станува посебна индустриска гранка која својот европски подем ќе го доживее со печатарската машина на Гутенберг.

Читај повеќе: Современи трендови на читање на книги

   

Страница 182 од 250

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер