Најавување

English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Работилница за изработка на детски мартинки

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Еднодневна работилница за изработка на традиционални детски мартинки денеска се одржа во НУ УБ „Св. Климент Охридски“-Битола, на која учествуваа ученици од ОУ „Даме Груев“ од Битола со нивната наставничка Нела Неделковска, Ивона Опетческа Татарчевска, од Управата за културно наследсво и Јануша Лазиќ, ракотворка на мартинки.     Настанот е дел од годишната програма на Управата за културно наследство, која под слоганот „ Нашетот наследство-Европски вредности“ и под мотото „Кон споделена одговорност за заштитат на културното наследство“ се приклучува во одбележувањето на Европската година на културно наследство 2018.
Со одлука на Европскиот парламент и Советот на Европа, оваа година е прогласена за Европска година на културното наследство, а целта на оваа европска иницијатива е да го промовира значењето на културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности.

Читај повеќе: Работилница за изработка на детски мартинки

 

Работилница за изработка на детски мартинки

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Со Одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година беше прогласена за Европска година на културното наследство.Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Управата за заштита на културното наследство, орган во состав на Министерството за култура на Република Македонија, изготви Годишна програма за одбележување на Европската година на културното наследство 2018 под слоганот „Нашето наследство – Европска вредност“ и мотото „Кон споделена одговорност за заштитата на културното наследство“. Во рамките на оваа Програма во текот на 2018 година, Управата организира серија активности и настани за едукација, заштита и популаризација за нашето материјално и нематеријално културно наследство коишто ќе бидат и јавно презентирани. Предвидените активности и проекти опфаќаат неколку теми со посебно внимание на вклученоста на населението од најразлична возраст во зачувување на културното наследство, одржливоста на културното наследство во процесот на транзиција во туризмот сл.

Читај повеќе: Работилница за изработка на детски мартинки

   

Малку поинаков женски активизам

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 8-ми Март денот на жената, Организацијата на жени од Битола заедно со НУУБ “Св.  Климент Охридски“ – Битола   организираа свеченост на која доделија дипломи на, како рекоа нај-“cool“ жени од Битола, а сето тоа беше во програмата за прослава на Денот на жената насловена “Малку поинаков женски активизам“.
На прославата покрај раководството на Организацијата на жени од Битола беа градоначалничките на Битола, м-р Наташа Петровска и на Могила, Јасмина Гулевска, директорката на библиотеката, голем дел на просветни работници-учители од “старарата гарда“ и сегашни учителки, како и голем број на гости.
Настанот беше замислен и се реализира  како спој помеѓу „старата гарда“ на учители и новите наставници, учители, професори и нивните искуства со својата струка и учениците, рекоа организаторите.

Читај повеќе: Малку поинаков женски активизам

   

Страница 10 од 175

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер