English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Работилница за 3D печатење

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамките на проектот „Тин лето во Библиотека“, организиран од НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, а одобрен од Министерство за култура за 2019 година, на 1.07.2019 год. се реализира првата работилница за 3D печатење во соработка со СОТУ „Ѓорги Наумов“ - Битола.
Работилницата за 3D печатење ја водеше м-р Илче Ацевски, професор во СОТУ „Ѓорги Наумов“. Професорот ги запозна учесниците што претставува 3D печатењето, како и каде се користи и изврши презентација на 3D печатар. Потоа децата беа поделени во групи и имаа можност самите да креираат 3D творби со цел да се запознаат со процесот на креирање и да ја видат практична примена на 3D печатењето. Дел од творби што децата сами ги креираа за време на работилницата беа испечатени на 3D печатарот.
Во рамките на истиот проект ќе се реализираат уште две работилници и тоа за „Видео игри“ и „Книга - филм за тинејџери“.
Основна цел на овие работилници со теми блиски на интересите и потребите на тинејџерите е библиотеката да придонесе за продуктивно да се исполни слободното време од летниот распуст, а во исто време тинејџерите да се забавуваат но и да стекнат нови знаења, особено од областите што нив ги интересираат.
Втората работилница за „Видео игри“ Библиотеката ќе ја реализира на 16.07.2019 (вторник) од 18.00 часот во салата за промоции.
Раководител на проектот е м-р Милка Котевска.
Ве покануваме да учествувате!!! Во прилог следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157557317063679

 

„Дигитални услуги во библиотеки 2.0.“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во организација на Здружение (InternetClub Srbija)  на креатори  создадени за поврзување на креативните и бизнис интересите поврзани со заеднички и успешни перформанси на глобалната компјутерска мрежа од 4 -6 јуни во Бања Врујци (Р. Србија)  е организиран Акредитиран семинар за стручното усовршување на тема „Дигитални услуги во библиотеки 2.0.“
Библиотекари од Србија, Македонија и Босна и Херцеговина имаа прилика да се запознаат со иновативните услуги и алатки за дигитализација наменети за библиотечните корисници.
Весна Црнковиќ од Јагодинска библиотека го отвори Семинарот со тема Дигиталните услуги во библиотеки 2.0. и пресек и применливост на библиотечните активности со користење на референтните системи, услуги на е-управа, информации за здравствена заштита, креирање на игри и кратки филмови (употреба на  „animoto“ алати), уредување на дигитални списанија, online пазари за земјоделци, медиатеки, организација на „makerspaces“, Hackathon настани итн.
Врвните предавачи од областа на библиотечната дејност др. Адам Софронијевиќ, и Мирко С. Марковиќ презедоа улогата на медијатори и обединувачи на идеи за демистификација на дигитализација. Адам Софронијевиќ одржа предавање за Пребарување на културното наследство во пракса: примена на Националната рамка за дигитализација, периодични изданија во Р. Србија.
На Семинарот своето излагање имаше Предраг Милиќевиќ, раководител на Секторот за маркетинг и комуникација РНИДС-а, со тема за Правилен настап на библиотеките на интернет.
Вукосав Средојевеиќ, раководител на тимот за развој и имплементација на Интернет клуб, зборуваше за  актуелности и применливост на дигитални услуги на јавните библиотеки во реално опкружување.
Дејан Маслинковиќ од Министерство за култура на Р. Србија го одржа предавањето за дигиталната трансформација на установи од култура.
Учесниците на Семинарот имаа прилика да ја проследат и Изложба на дигиталните трансфери „Моја авлија – мојот свет Минички“ од авторот академски сликар Ирена Палечек Радмановиќ. 
Практичниот дел на Семинарот насловен како „Саем на идеи“ даде насоки за подобро искористување на постојните  ресурси на библиотеките како во однос на опрема, така и во однос на стручниот кадар. Саемот на идеите и рад по групи донесе многу корисни и применливи идеи за проекти во иднина базирани на процесите на дигитализација, односно спој на аналогни и дигитални услуги за библиотечните корисници.
На Семинарот од Македонија беа присутни библиотекари и стручни лица од  Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ и НУ УБ „Св. Климент Охридски“, кои ги претставија своите програми и идеи за реализација на иновативните програми поврзани со дигитални услуги во библиотеки 2.0, како и колеги од Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје, „Кочо Рацин“ од Пехчево и Библиотека  „Браќа Миладиновци“ од Радовиш.  На следниот линк следат повеќе фотографии  https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157536396783679&__xts__%5B0%5D=68.ARA8Gai5m0AMu7MwVz3sIjFziqxNsThadpRjW2sqdUaG6oqQ0HcKBb15sZgcfl2qJmplg5ouaHcbUeAaHtT-PxdiVN2I8jFL4RAYOyyH--Yd8fQNT7Ssez01aU5oiU4FwBkTKSeAXh9kL_4G94FgPKcIKk3NeNMWV4NiXGYf9otjm6cz3_eiFiY_WcSiFoRcvTRl4rBumWJLTT287_XInsX6kCw6Wq2fIrhzlnvwTQVgVa23cnsnaNtWHl-ZITp-T_lhcmYdSI_86uLdAaTzoJWOlltT75394vZEJgv6x30fVD88nKeO5dMMDQB5KDzbi46yifXWDF2TVWddotx5hSje_GVtKLDfpXQ3IBWls6YGOc1DYat1WANfkJAL2z0ah2k3rHqi9zcXzeplJu5Bfv7TrT0QQHCq8OHiD3isMyZR6d1t6NuI-qnJS8aKGw6zggtpyes&__tn__=-UC-R

   

Тин лето во Библиотека

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Времето, кога тинејџерите се формираат како личности и создаваат корисни навики во животот, треба правилно да се насочи кон квалитетни содржини и да им се посочат начините на кои тие можат да се најдат и препознаат. Во ерата на дигитализација, кога сите содржини, без оглед на нивната вредност, станаа лесно достапни, младите луѓе се подложни на различни влијанија. Затоа ние, како библиотека, треба особено внимание да посветиме на нивно правилно насочување во тоа море на информации.

Исто така, во текот на летото, тинејџерите имаат повеќе слободно време, па затоа библиотеката организира активности во вид на работилници со теми блиски на интересите и потребите на тинејџерите. Се планира организирање на три работилници:

- 3Д печатење (што претставува, како и каде се користи, презентација на 3Д печатар, практична примена и печатење на 3Д книга)

- Видео игри (како се прават, програми кои се користат, најпопуларни видео игри, кои игри ги користат тинејџерите)

- Книга - филм за тинејџери (претставување на книги според кои се снимени филмови наменети за таа возраст, изложба на тие книги, споредба помеѓу филмот и книгата, препораки за тин-книги)

Ги покануваме сите заинтересирани да ни се придружат на Тин лето во Библиотека!

   

Страница 6 од 229

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер