English French German Macedonian

Настани

ТРЕТО ДОБА - НОВИ БИБЛИОТЕЧНИ ПРОГРАМИ

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Според пописот од 2001 година во повеќето европски земји, бројот на населението постаро од 65 години од вкупното население достигна ниво од 15,7 проценти. Трендот на забрзано стареење на населението доведе до зголемен интерес за позицијата на оваа популација во општеството и се дел од програмите на современо фокусирани библиотеки кои спроведуваат насочени програми за оваа популација.
Како дел од специјализираните програми НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, следејќи ги препораките на ИФЛА (International Federation of Library Association) и Агенда 2030 за влијанието на библиотеките во сфера на општествено делување и менување на заедницата ги воведуваме активностите кои се дел од Проектот Трето доба – информациски програми наменете за 65+, кој е поддржан од Министерство за култура на РепубликаСеверна Македонија.

Читај повеќе: ТРЕТО ДОБА - НОВИ БИБЛИОТЕЧНИ ПРОГРАМИ

 

ПРОТОКОЛИ ЗА РАБОТА НА НУУБ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

По донесувањето на Одлука за изменување и дoполнување на Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на корона вирус COVID-19 и Протоколот за работа на библиотеки, музеи, галерии и изложбени простории и објавувањето во „Службен весник на РСМ“ бр.175 од 01.07.2020 година, библиотеката започна со работа на 06.07.2020 година (понеделник).

За безбедно и професионално функционирање на библиотеката се изготвени следните документи:

- План за отворање на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

- План и постапка за работа при отворање на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола во услови на пандемија

- Правилник за ракување со библиотечен материјал во услови на пандемија

Документите се подготвени во согласност со препораките на IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) и со користење на стручната литература од искуства на библиотеките од регионот и светот.

Набавена е заштитна опрема за вработените и спроведени се постапките за целосно почитување на препораките и мерките предвидени од Владата на Република Северна Македонија.

За корисниците се подготвени известувања за можности за пребарување на библиотечната граѓа и користење на библиотекари информатори и истите се истакнати на влезот на библиотеката.

 

   

Креативни работилници за деца

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Ученици од прво одделение, слободното време од распустот го исполнуваат со креативни ликовни активности. Децата творат по свој избор и ги изразуваат своите чувства. Имаме цртеж со училиште кое се движи на нозе, короната која ги ограничи детските игри, желбата за спортување на спортските терени. На децата им недостига другарување и учењето во училишните клупи, затоа овие онлајн средби преку mesinger и ЗООМ платформата ги очекуваат со нетрпение. Проектот е поддржан од Министерството за Култура на Република Северна Македонија. На следниот линк следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10158707429828679

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Страница 2 од 251

Сподели на Facebook