English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Одбележување на светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќај, 20.11.2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во текот на вчерашниот ден во НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола се одржа пригоден настан по повод Одбележување на светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди, во организација на Општинскиот Совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Битола, а под покровителство на Библиотеката. Мотото и пораката која беше испратена оваа година е: „Улиците и патиштата имаат приказна“... Програмата беше збогатена со литературно читање од поетесата Елена Костадиновиќ, музички изведби на гитара од учениците при државното музичко училиште и тематска ликовна изложба - дело на вредните рачиња на учениците од општинските основни училишта Коле Канински, Гоце Делчев, и ликовната секција на ООУ Даме Груев под раководство на проф.Весна Дунимаглоска. На 9-те најуспешни ликовни творби им беа доделени дипломи и пригодни награди. Сеќавањето на жртвите од сообраќајни незгоди заврши со испраќање на 20 црни балони кон височините заедно со учениците од УСЕ облечени во црни маички подарок од Здружението на моторциклисти Ѓорѓи Стефановски Битола. Со овој настан како што посочи д-р Јасмина Буневска Талевска од Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот, сакаме да испратиме апел до сите учесници во сообраќајот да покажат повисоко ниво на свесност, одговорност и будност во сообраќајот.....„за да патувањата имаат среќен крај“...

 

Денови за сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди, 20.11.2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Советот за безбедност на сообраќајот на патиштата Битола, континуирано ги анализира состојбите во безбедноста на сообраќајот, па согласно тоа и со интеграција на институции промовира еден повеќе секторски и мултидисциплинарен пристап во решавање на прашањата поврзани со безбедноста на сообраќајот во Битола.

Секоја жртва на патиштата претставува огромна и ненадоместлива загуба за семејството и за општеството. Општеството губи лица кои не го дале целокупниот свој општествен  придонес, додека семејството губи блиска и драга личноста, чија прерана загуба значи згасната среќа и насмевки...

За волја на вистината, сообраќајните незгоди не се проблем само кај нас. Светската здравствена организација во „АГЕНДАТА ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ 2030“ ги препознава  сообраќајните незгоди како еден од главните фактори за намалување на безбедноста и загрозување на здравјето кај граѓаните, односно, поставува за ЦЕЛ бројот на сообраќајни незгоди да се намали за 50% до 2030 година. Имено,  светската здравствена организација ја промовира декадата 2020-2030 како “ДЕКАДА НА ПАТНАТА БЕЗБЕДНОСТ ГЛОБАЛНО“.

Свесни за овој проблем, Обединетите Нации ја прогласиле третата недела од месец ноември за „Светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди“.

Организацијата на овогодинешниот настан ја помогнаа Општина Битола и Советот, НУУБиблиотека Битола, ООУ Гоце Делчев Битола, ООУ Коле Канински Битола, ООУ Даме Груев Битола и ликовната секција под раководство на проф.Весна Дунимаглоска, Здружението на мотоциклисти Ѓорги Стефановски Битола кои во знак на сеќавање на Ѓорги Стефановски потпишуваат договор за соработка со ОСБСПБитола за започнување на процесот на креирање на МОТО КОДЕКОТ – една од Препораките на ОСБСПБитола за подобрување на состојбата со безбедноста во сообраќајот, потоа Државното Музичко Училиште Битола и секако УЧИЛИШНАТА СООБРАЌАЈНА ЕДИНИЦА при СОУ Таки Даскало Битола, која токму на 19Ноември одбележува 30 години од формирањето.

Мотото и пораката која се испраќа оваа година е многу силна и гласи

,,Улиците имаат приказна''.

Ќе ни биде ЧЕСТ И ЗАДОВОЛСТВО доколку и Вие присуствувате во Вторник на 20 Ноември 2018 во 12:00 часот во НУ - Универзитетска Библиотека - Битола, на моментите на сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди.

   

Обуки за професионален развој

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

„Националната установа - Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски“ во соработка со едукативниот центар „Арс Ламина“ од Скопје, на ден 24 ноември 2018 година (сабота) организираат обуки на теми: „Изградување на правилен изговор и говор кај децата“ со почеток од 9.30 до 12.30 часот и „Социоемоционален развој кај децата“ со почеток од 12.30 до 15.30 часот. Цената на една обука е 826,00 денари, со вклучено ддв. Напомена: доколку се посетат двете обуки, следува попуст од 10% на втората обука.“

*НАПОМЕНА: Задолжително пријавување најдоцна до 21 ноември (среда) 2018 година, на mailot Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите или на 071/346452 Обуките ќе се одржат во просториите на библиотеката на улица „Пеце Матичевски“ бр.39 Битола. Информации: Контакт тел. 02/3222-808 или 071/346-452 Е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите https://www.facebook.com/edukativencentarArsLamina/?eid=ARAYd1TAwq5DFVf2_SwQ12HCypqAORGP1wlqhB_g6hXOk-wahfBv80nhi1s1-5zNYS-1Dst5zY6yr2gj&__xts__[0]=68.ARDWRMwc7PO7U2ZtvgaGaQXM7wr3mZ2QiDpdQVIdBwAwnbZDkdFruV5D5BVO1fDTWxKNNfRrm2J8GETfZ8xJOGE3ndHEMl9GfXKUqVGdU0iYU-IU-Pm6lHA3YHCJusCArG6GXmG6ZdAWWl5c3JcNuwQ80kRVi5f4dZuN_FEIrB-pGvxVwO52hHVUhQ9Ig6kMl3Whx8G9VGl97Ma968ayl3S_b-3r9vtt0vCK1IEj1XFyCGKPf0mGuQaJ_UW-zlzo2blpHRNpg92ceMtcDLDl9otWsGbOjcY5mnvZd3RmjQVMLFkaOmh7xG1-2IndTl-Z7JWPSc1Y7obcItMn9Ba-&__tn__=-UK-R

   

Страница 4 од 204

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер