Настани

Изложби 26.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 26.02.1856 г. Умре “таткото на српската драма” Јован Стерија Поповиќ.Роден е во 1806 година.
 

Изложби 26.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 26.02.1802 г. Во Безансон е роден Виктор Иго, еден од великаните на францускиот романтизам, кој, покрај Балзак, е најголема фигура во француската книжевност во 19 век. Неговите романи “Биг Жаргал”, “Богородична црква во Париз”, “Клетници”, “Морските работници”, драмите “Крпмвел”, “Лукреција Борџија”, поетските дела “Оди и балади”, “Ориентални песни” и многу други дела претставуваат ремек-дела на светската литература. Како политичар беше голем борец против деспотизмот и тиранијата. Умре во Париз на 22.5.1885 година.
   

Изложби 24.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 24.02.1976 г. Во Охрид умре Димитар Митрев, македонскки литературен критичар и есеист, публицист, академик, професор на Филолошкиот факултет во Скопје. Негови познати дела се “Пиринска Македонија зво борба за национално ослободување”, “Вапцаров”, “Критики и огледи”. Роден е во Деде Агач, на 4.10.1919 година.
   

Страница 282 од 314

Сподели на Facebook