Настани

Изложба по повод 23 ОКТОМВРИ

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 23 ОКТОМВРИ – ДЕН НА МAКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА, во холот на Библиотеката е поставена изложба на книги.
На денешен ден, 23 октомври 1893 година во Солун е основана Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО), која подоцна станува македонско национално движење и дејствува со цел за извојување автономија на Македонија преку револуционерна борба. Овој датум се поврзува со организираната борба на македонскиот народ и на националностите кои живееле на оваа територија, за формирање независна држава. Затоа 23 октомври симболизира континуитет на македонската борба за независност, што резултирал денеска да имаме сопствена, независна држава.
Националната установа - Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола на сите граѓани од Битола им го честита празникот 23-ти октомври –  Денот на мaкедонската револуционерна борба.

 

Изложба на тема „700 години од смртта на Данте Алигиери“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во холот на НУУБ „Св Климент Охридски“ – Битола, е поставена изложба на тема „700 години од смртта на Данте Алигиери“.
Данте Алигиери (1265 - 1321) е италијански поет, еден од најголемите книжевници во светската литература и автор на бесмртното дело „Боженствена комедија“, која претставува едно од најважните литературни дела на сите времиња, познато во целиот свет.  
Неговото дело напишано на народен италиjански јазик претставува суштински елемент на идентитетот на италиjанскиот народ, поради кое тој се смета за татко на италијанскиот јазик, а неговото дело успева да заземе клучна улога во културниот живот на Европа во наредните векови.
Во изложбата се изложени книги од Данте Алигиери и од други познати италијански автори како: Итало Калвино, Алберто Моравија, Сузана Тамаро, Еко Умберто, Донато Каризи, Александро Барико, Паоло Џордано и др.
Изработил: Маријан Колевски

   

Тефтерчиња со пораки за книгата и читањето

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )
НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола по повод Месецот на книгата-Месец Октомври во соработка со СОУ„ Таки Даскало“-Битола реализира работилница изработка на тефтерчина на чија корица беше испечатена порака за книгата и читањето.
На ден 19.10.2021 година се одржа првата работилница која се одржа во просториите на СОУ „Таки Даскало“-Битола во која учество зедоа учениците од втора година графичка струка, графички техничари под менторство на професорките Весна Мундишевска-Велјановска и Катерина Спасовска-Маурдева.
Тие во првата фаза го спроведоа процесот на класифицирање на ливчињата и кориците на тефтерчињата, за потоа учениците на специјална машина да ги исечат. Преку оваа работилница учениците имаа можност да учат, но и да се забавуваат.
Повеќе информации на следниов линк
   

Страница 11 од 303

Сподели на Facebook