English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Промоција на поемата „Судбината на буквите“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во организација на НУУБ Битола, денеска (11.05.2018) беше промовирана поемата „Судбината на буквите “од Мирјана Стојановска, во издание на Здружението за наука и култура „Нова“. Книгата ја промовираше писателот д-р Христо Петрески, а стихови читаше алтернативната актерка Ана Жежовска. Поемата содржи десет пеења-светлини и секоја ги носи буквите од името „Македонија“: М-прва светлина, А-втора светлина, К-трета свтлина итн. Поемата е зрел и кохерентен поетски ракопис, кој гради филозофско-мисловни трактати и поставува современи егзистенцијални прашања за нашата земја, за јазикот и кирилското писмо. Движејќи се низ времето, низ историјата, поемата создава повеќе слоеви и кодови кои избиваат со поетска светлина. На следниот линк следат повеќе фотографии  https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10156536503428679

 

„Учење на природните науки преку NextLab и Scientix платформите“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 10.05.2018 година (четврток) во просториите на Библиотеката се одржа презентација и работилница во рамките на проектите NextLab и ,,Scientix“ под наслов „Учење на природните науки преку NextLab и Scientix платформите“.
Учесниците имаа можност да се запознаат со:
1.Програмите Scientix и European Schoolnet Academy,
2. Учење преку истражување преку GoLab/NextLab проектот,
3. Како да направите сопствено истражувачко сценарио во училница.

Читај повеќе: „Учење на природните науки преку NextLab и Scientix платформите“

   

Mотивациски говор на Бруно Шимлеша - “Школо за љубовта“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 06.06.2018 година во преполнетата сала на НУУБ „Св.Климент Охрхидски“ - Битола се одржа работилница - мотивациски говор на Бруно Шимлеша - “Школо за љубовта“ За сé не учат, но најмалку за љубовта и љубовните односи, а за тоа најмногу треба да учиме... → Како здрaво да се сакaме себеси?! → Како да се осмелиме да бидеме искрени (кон себе и кон другите)?! →

Како зрело да ги прифатиме меѓусебните разлики?! → Како да се привлече партнерот со кој можеме вистински да бидиме среќни?! → Како да се извлече максимум од љубовниот однос, доколку сме веќе во врска?! ... секако, ќе има многу простор за прашања од страна на публиката. Бруно Шимлеша е најпознатиот хрватски стручњак за љубов. Но, најважно е да се каже дека, ТОЈ го живее она за што подучува. Темата “Школо за љубовта” е интересна и корисна за публика од сите возрасти над навршени 16 години живот. На следниот линк следат повеќе фотографии  https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10156514191068679

   

Страница 7 од 183

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер