English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Промовирана првата илустрирана енциклопедија “Јас сум мал научник геолог“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Дали знаеме што се троглобити?
Дали сме размислувале дека карпите не се еднаш засекогаш дадени во природата, туку се мрнуваат, Колку е тешка земјата? Колку е стара? Како настанале дијамантите…? Ова се само некои од одговорите кои ќе ги најдете во првата детска илустрирана енциклопедија „ЈАС СУМ МАЛ НАУЧНИК ГЕОЛОГ“.Така ја започна својата презентација  Весна Божиловиќ пред присутните на настанот кој се одржа во просториите на НУУБ “Св. Климент Охридски“ Битола.
Присутните  ученици кои  беа  вклучени во проект со наставниците Нела Неделковска, Соња Јанкуловска, Силвана Ристевска и Анета Печипајковаска од ОУ “Св. Климент Охридски“ и “Даме Груев“  учествуваа во квиз на знаење, истражуваа, експериментираа и при тоа   истовремено учеа и се забавуваа и на крај победија на квизот.  На овој интересен начин  се  промовираше  енциклопедијата која ја издаде продукција “Божиловиќ“.

Читај повеќе: Промовирана првата илустрирана енциклопедија “Јас сум мал научник геолог“

 

Во Битола одбележан Европскиот ден на јазиците

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола во соработка со здружението за македонско-германско пријателство Битола организираа презентација и работилница по повод „Денот на европските јазици“- 26.09.2018 година. Денешната работилница што се одржа во Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола го поттикна интересот кај учениците за изучување на што е можно повеќе јазици зашто на тој начин светот станува заеднички без јазички бариери.

Читај повеќе: Во Битола одбележан Европскиот ден на јазиците

   

Библиотеките како клучен сервис и партнер во спроведување на УН Агенда 2030 – Целите за одржлив разв

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Квалитетен библиотечен сервис подразбира потполна вклученост на библиотечните програми и активности на библиотекарите во средина каде што таа делува. Библиотеките се центри за учење и пронаоѓање на потребните информациски содржини, места за средби и формирање на мрежа на активен социјален живот, носители на иновации и креативноста. ИФЛА во своите документи ги поттикнува библиотеките во светот да ги прифатат и активно да ги промовираат УН Агенда 2030 - 17 цели за одржливиот развој меѓу кој се образование, вработување, правда, еднаквост, климатски промени, свет без сиромаштија, одржливи градови и заедници и тн.

Читај повеќе: Библиотеките како клучен сервис и партнер во спроведување на УН Агенда 2030 – Целите за одржлив разв

   

Страница 5 од 198

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер