Настани

Наградени читатели кои ни испратија најубави Божиќни пораки

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод Божиќните празници НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола и Ротари клубот Битола Широк Сокак наградија повеќе читатели за најубави пораки поврзани со Божиќ и волшепствата што овој празник ги носи.
Добитници на награди се: Јована Матевска Атанасова, Елена Талевска, Сузана Свенчева, Јасмина Трајковска, Ивана Здравковска.

Ова се пораките кои освоија и најмногу гласови: Најдобриот подарок не е оној што го добиваш, туку оној што го даваш, Токму тоа е целта на божиќните празници. Да го пронајдеме изгубеното парче човечност, да веруваме затоа што сакаме.
Да се обидеме да ја зачуваме божиќната магија во текот на целата година, за да бидеме подобри, да сакаме посилно и да правиме по едно мало чудо секој ден. Благословен ден се раѓа… Бог синот свој на земјата го праќа! Ѕвезда сјајна на небо што блеска, домот да Ви го исполни со љубов и среќа!!!

Нека сребрени зраци од божиќното утро го осветлат Вашиот подарок составен од здравје, среќа, мир и љубов. Срцето на човекот го смислува неговиот пат, а Бог управува со неговите чекори. Се што правите, каде и да одите, нека биде благословен Вашиот пат!

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook

 

ЗАВРШУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ „SАSAS JEKHVAR JEKH – СИ БЕШЕ ЕДНАШ“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Активностите во врска со проектот „Sasas Jekhvar Jekh – Once upon a time...“ дојдоа до својот крај. Последните активности вклучуваа рангирање на дополнителни бајки од Романија, изработка на брошурата и концептот за последователниот проект преку кој собраните бајки ќе се објават во Европска ромска книга на бајки.

Стратешкото партнерство „Sasas Jekhvar Jekh – Once upon a time...“ започна во септември 202о година и траеше 16 месеци до декември 2021. Во него учествуваа партнерски организации од Германија, Унгарија, Бугарија, Грција, Романија, Турција, Србија и Северна Македонија.
Проектот го финансираше Европската комисија преку Еразмус + програмата, а го координираше германската организација Југендстил.

END OF THE PROJECT „SASAS JEKHVAR JEKH – ONCE UPON A TIME”
The activities related to the project "Sasas Jekhvar Jekh - Once upon a time ..." came to its end. The last activities included ranking of additional fairy tales from Romania, elaboration of the brochure and the concept for the follow-up project with which the collected fairy-tales will be published in a European Roma Fairy Tale Book.
The strategic partnership "Sasas Jekhvar Jekh - Once upon a time ..." started in September 2020 and lasted for 16 months until December 2021. Part of it were organizations from Germany, Hungary, Bulgaria, Greece, Romania, Turkey, Serbia and North Macedonia.
This project was financed by the European Commission through the Erasmus + programme, and the coordinator was the German organization JugendStil.

Повеќе фотографии на следниот линк:NUUB Facebook

 

 

   

Изложба „Со маските научивме да се смееме со очите“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Конкурс на тема „Со маските научивме да се смееме со очите“

Во просториите на НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола е поставена изложба на ликовните творби испратени на конкурсот на тема „Со маските научивме да се смееме со очите“ во организација на Inner Wheel Club-Bitola и Друштвото на ликовни уметници на Битола.

Во присуство на наградените млади уметници, нивните наставници и дел од нашите членки беа доделени и наградите во три категории. Честитки за наградените и многу успех во идни проекти.

Во првата категорија за ученици од VI и VII одделение награди добија:
1. Награда за Ангела Ристевска од ООУ „Стив Наумов“-Битола
2. Награда за Ема Петровска од ООУ „Тодор Ангелевски“- Битола
3. Награда за Ивана Волкановска од ООУ „Тодор Ангелевски“- Битола (подрачно училиште во Горно Оризари)

Во втората категорија за ученици од VIII и IX одделение награди добија:
1. Награда за Ива Ѓоргиева од ООУ „Стив Наумов“-Битола
2. Награда за Наталија Павловска од ООУ „Гоце Делчев“- Битола
3. Награда за Ана Ангелевска од ООУ „Стив Наумов“- Битола

НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола исто така награди 10 ликовни творби со едногодишна бесплатна членарина. Наградите им ги додели директорот м-р Бојан Стефановски на учениците:

- Јана Танчевска од ООУ „Климент Охридски“ - Битола
- Евгенија Наумовска од ООУ „Елпида Караманди“ - Битола
- Јана Темелковска од ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола
- Сара Димитрова од ООУ „Трифун Пановски“  -Битола
- Јана Митевска од  ООУ „ Стив Наумов“ - Битола
- Јана Драгишка од ООУ „ Стив Наумов“ - Битола
- Ебру Селимовска ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола
- Марија Ризовска ООУ „Трифун Пановски“ - Битола
- Ивана Јовановска  ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола
- Јана Ристевска ООУ „Елпида Караманди“ - Битола

Изложбата ќе биде биде поставена во холот на Библиотеката до 15 Јануари.

Повеќе фотографии од овој настан на следниот линк: NUUB Facebook

   

Страница 1 од 314

Сподели на Facebook