English French German Macedonian

Настани

“Детето кое не сакаше да чита“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 16.08.2017 година, во рамки на БИТФЕСТ 2017 година,  во просториите на библиотеката се одржа театарска претстава „ДЕТЕТО КОЕ НЕ САКАШЕ ДА ЧИТА“, текст е  адаптација од авторско дело на српската писателка Јасминка Петровиќ.
оригиналниот наслов е „Како постати и остати глуп!“ – лесна, забавна поучна содржина со хумористични елементи. Гл.лик има голема аверзија кон книгите и читањето, но да се спаси од секојдневните притисоци на родителите, мудро се крие во библиотека.

Читај повеќе: “Детето кое не сакаше да чита“

 

„Македонски иселенички меридијани“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Почитувани,

Чест ни е да Ве поканиме на промоцијата на книгата „Македонски иселенички меридијани“ од авторот Славе Катин.
Промоцијата на книгата ќе се одржи на ден 24.08.2017 година (четврток) со почеток во 11 часот во просториите на библиотеката.
Книгата е објавена од издавачките куќи „Македонска искра“ и „Матица македонска“ од Скопје, а рецензенти се поглаварот на МПЦ-ОА архиепископот Стефан и проф. д-р Вера Стојчевска - Антиќ.
Изданието ќе го претстават писателот Добре Тодоровски и проф.д-р Вера Стојчевска – Антиќ.
Делото на Катин е еден вид именик, или биографски колаж со карактеристични податоци поместени со низа бројки и факти од животот и делата на 150 личности од македонско потекло.

Читај повеќе: „Македонски иселенички меридијани“

   

Детето кое не сакаше да чита

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

   

„Мојата поинаква лектира - книга во кутија“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

   

Претставена збирката на дробен печат

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во рамките на БИТФЕСТ 2017  година, Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, на ден 09.08.2017 година (среда)   во просториите на библитеката ја претстави збирката на дробен печат, кој е содржински средена и поставена во витрини и истата ќе претставува постојана поставка на библиотечен материјал – дробен печат.
Основна мисија на секоја национална библиотека е да го комплетира, чува, обработува и промовира библиотечниот материјал.

Читај повеќе: Претставена збирката на дробен печат

   

Страница 1 од 86

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер