English French German Macedonian

Настани

Предавања 06.07.2007 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

ПРЕДАВАЊЕ “ГРБОВИТЕ СВЕДОШТВО НА ДРЖАВНОСТА”

Во салата за промоции на Библиотеката на ден 06.07.2007 година со почеток во 12 часот се одржа предавање на тема “Грбовите сведоштво на државноста”. Предавањето го одржа г-дин Јован Јоновски, Хералд и претседател на Македонско  хералдичко здружение.

 

Изложби 05.12.2008 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) - ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА НА КНИГИ  “Климент Охридски”.
Во холот на Библиотеката г-дин Драги Кабровски припреми изложба на книги посветени на Климент и неговото дело од фондот со кои располага Библиотеката. На изложбата беа презентирани 80 монографски публикации кои тематски беа наменети за Климент првиот основоположник на библиотекарското дело и првата Библиотека во Македонија.
Составен дел на изложбата беа изданијата на Библиотеката, кои вкупно ги има 20 и фото изложба од Општинскиот натпревар одржан во Библиотеката во Битола и Републичкиот натпревар на Млади библиотекари одржан во Библиотеката “Искра” во Кочани каде првата награда ја освои претставникот од нашата Библиотека ученикот Мартин Јоновски од ОУ “Даме Груев” од ВИИИ  б  одд. и едно пано ликот на Св. Климент насликан од учениците.
   

Изложби 04.11.2008 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА БИТОЛА
ИЗЛОЖБА НА КНИГИ

“БИТОЛА НЕКОГАШ И ДЕНЕС”
По повод 4 ти Ноември - Денот на ослободувањето на Битола, Националната и Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола во холот постави изложба на книги под наслов “Битола некогаш и денес” која беше прифатена и од општинската програма за одбележување на овој голем празник на градот. На изложбата беа презентирани 160 монографски публикации и стари фотографии на Битола. Книгите содржински опфаќаа временски периоди од минатото - антиката, од поблиското и подалечно културно историско минато, од општествено економскиот развој  на Битола, од научно истражувачката работа, стопанството, воспитно образовниот процес, културата изданија на Библиотеката, спортот и книги од битолски писатели членови на ДПМ.
Изложбата ја отвори градоначалникот на Битола г-дин Владимир Талески. За изложбата кратко образложение за медиумите во Битола даде г-дин Драги Кабровски вработен во Библиотеката на културни активности.
   

Страница 241 од 259

Сподели на Facebook