English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Учество на меѓународна конференција COBISS 2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Институтот за информациски науки во Марибор, од 27 до 29 ноември 2018 година,  ја одржа традиционалната меѓународна конференција COBISS 2018.
Претставник од НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола беше Лидија Мирчевска, виш библиотекар.
Првиот ден беше наменет само за гостите од Словенија, вториот ден за гостите од државите членки на COBISS. Net, а третиот ден за средба на националните COBISS – центри.
На конференцијата беа понудени интересни теми. Главна тема беше “Училишните библиотеки во глобалната библиографска информациска мрежа.”
Целта беше да се истакне вклучувањето на училишните библиотеки во системот COBISS. На конференцијата беа претставени компетентни предавачи од Словенија и од други земји, кои ги претставија новините во системот COBISS, како и и други содржини.

 

ПРОЕКТ ОД ОБЛАСТА НА МЕЃУНАРОДНАТА ДЕЈНОСТ – ШВЕДСКА

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

ПРОЕКТ ОД ОБЛАСТА НА МЕЃУНАРОДНАТА ДЕЈНОСТ – ШВЕДСКА

Проектот беше реализиран во Шведска во период од 21-26.11. 2018, со работни посети на библиотеки во градовите Трелеборг, Малме и Лунд,, каде се наоѓаат голем број на иселеници од Македонија. Воспоставени беа и контакти со Друштва и поединци кои се вклучени во организирање на културни, образовни и други потреби на своите сонародници.

Штад библиотека во Малме (Stadsbiblioteket Malmö) е пример на библиотека која ги исполнува критериумите за да биде вистински центар на заедницата. На работна средба со одговорни лица и вработените во библиотеката се разговараше за искуствата на шведските библиотекари во организирањето на библиотечните програми за различни категории на библиотечните корисници. а воедно беше презентирана работата на македонските библиотекари, како и иновативни библиотечни активности на нашата библиотека.

 

Искуства од посета на дел од Оддели на библиотеката, како што е Оддел за роднокрајни збирки, Оддел за млади, Оддел за предучилишна и училишна возраст, Медијатека се вистински пример за воведување на новите библиотечни услуги. Беше презентирана и новата програма за соработка со научно - истражувачки кадар која се однесува на академското пишување и методологијата на истражувањето, програма која во наредниот период ќе биде составен дел од активностите поврзани со Универзитетот во Битола.

 

Универзитетска библиотека во Малме (Malmö University Library - Orkanen Library), иако по својата функција е свртена кон поддршка на учењето, сепак е широко отворена кон сите категории на граѓани, со што претставува вистински мултикултурни простор. Нашата делегација се сретна со директорката на библиотеката, која ни ги претстави активностите и организациската поставеност на институцијата преку различни програми и проекти врзани со студенти и наставно-научен кадар. Беа презентирани и е-извори и научни бази на податоци наменети за студенти и професори, како и за сите корисници, граѓани на Малме кои што имаат потреба од истите.

Читај повеќе: ПРОЕКТ ОД ОБЛАСТА НА МЕЃУНАРОДНАТА ДЕЈНОСТ – ШВЕДСКА

   

Промоција на учебникот „Инклузивна педагогија“ од проф. д-р Марија Ристевска, 2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

НУ – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола и Педагошки факултет при Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Ве покануваат на промоција на учебникот „Инклузивна педагогија“ од проф. д-р Марија Ристевска, Педагошки факултет - Битола.

Промотори: проф. д-р Горан Ајдински, редовен професор на катедрата за дефектологија при УКИМ – Скопје и проф. д-р Анета Баракоска, редовен професор на катедрата за педагогија при УКИМ - Скопје.

 

14.12.2018 (петок) во 18 часот

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

(Сала за промоции)

   

Страница 3 од 207

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер