English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

„Ликот и делото на народните херои Стив Наумов и Елпида Караманди од призмата на младите поети“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во пресрет на одбележувањето на 4-ти Ноември - Денот на ослободувањето на Битола, НУУБ „Св.Климент Охридски“ од Битола, на ден 02.11.2011 год. (среда) со почеток во 12 часот во холот на Библиотеката  приреди комбинирана изложба и литературно читање за „Ликот и делото на народните херои Стив Наумов и Елпида Караманди од призмата на младите поети“.

 

 

 

 

 

НУУБ „Св.Климент Охридски„ - Битола го одбележува 23 Октомври - Денот на македонската револуционерн

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Македонија годинава по петти пат го празнува 23 Октомври како државен празник.


На овој ден 1893 година во куќата на Иван Хаџи Николов во Солун, Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп Арсов, Антон Димитров и Христо Ботанџиев беше формиран Македонскиот револуционерен комитет од кој подоцна произлезе Внатрешно Македонската Револуцонерна Организација (ВМРО) или Внатрешно Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО). Организацијата се бореше за ослободување на Македонија со сопствени сили, без помош од надвор.


Формирањето на ВМРО значеше почеток на организираното македонско револуционерно движење  кое преку Илинден 1903 и Крушевската република, преку НОВ  резултира со создавање  модерна самостојна македонска држава.


По повод  23 Октомври – денот на македонската револуционерна борба, НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола, во холот на Библиотеката припреми комбинирана изложба на книги кои се тематски поврзани со празникот .

Изложбата ќе биде отворена од 21–29 Октомври 2011. Влезот е слободен од  07 до 20 часот

 

   

20 години независна Република Македонија

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )


По повод 20 годишнината од осамостојувањето на Република Македонија, НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола, во холот на Библиотеката припреми комбинирана изложба на книги кои се тематски поврзани со државноста на Македонија и статии објавени во весниците за референдумот кој се одржа на 8 септември 1991 година.

   

Страница 198 од 249

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер