English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Изложби 26.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 26.02.1802 г. Во Безансон е роден Виктор Иго, еден од великаните на францускиот романтизам, кој, покрај Балзак, е најголема фигура во француската книжевност во 19 век. Неговите романи “Биг Жаргал”, “Богородична црква во Париз”, “Клетници”, “Морските работници”, драмите “Крпмвел”, “Лукреција Борџија”, поетските дела “Оди и балади”, “Ориентални песни” и многу други дела претставуваат ремек-дела на светската литература. Како политичар беше голем борец против деспотизмот и тиранијата. Умре во Париз на 22.5.1885 година.
 

Изложби 24.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 24.02.1976 г. Во Охрид умре Димитар Митрев, македонскки литературен критичар и есеист, публицист, академик, професор на Филолошкиот факултет во Скопје. Негови познати дела се “Пиринска Македонија зво борба за национално ослободување”, “Вапцаров”, “Критики и огледи”. Роден е во Деде Агач, на 4.10.1919 година.
   

Изложби 21.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа ) 21.02.1984 г. Во Станица Бешенскаја во Ростовската област  на Дон, умре Михаил Шолохов, еден од најпознатите руски писатели. Најпознати негови дела се “Тихиот Дон”, “Донски раскази”, “Разорана ледина”, “Судбината на човекот” и други. Во 1965 година ја доби Нобеловата награда за литература. Роден е во Станица Бешенскаја, на 24.05.1905 г.
   

Страница 196 од 227

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер