English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Средба со австрискиот амбасадор во Р. Македонија

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

На 3-ти Мај (четврток) 2012 година, директорот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола г-дин Науме Ѓоргиевски во рамките на програмата за меѓународна соработка оствари работна средба со австрискиот амбасадор во Р.Македонија др. Томас Михаил Бајер.

На средбата се разговараше за проблемите, потребите и дефинирањето на наредните чекори за идна соработка меѓу двете институции.

 

Светски ден на книгата и авторското право

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод светскиот ден на книгата и авторското право, беше организирана пригодна манифестација од НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола.

Идејата за одбележување на овој ден потекнува од Каталонија, каде на 23-ти Април на денот на католичкиот празник Св.Јурја, традиционално се подарува ружа за секоја подарена книга , традиција која трае скоро 100 години.
Се смета дека токму оваа дата е избрана затоа што на 23-ти Април како повод е земена и смртта на великаните на светската книжевност Мигуел Де Сервантес и Вилијам Шекспир.

Читај повеќе: Светски ден на книгата и авторското право

   

НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола дел од Светската дигитална библиотека и Конгресната библиотека

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Директорот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола г–дин Науме Ѓорѓиевски  оствари работна средба со претставници од Конгресната библиотека – Соединетите Американски Држави (Library of Congress) и Светската дигитална библиотека (World Digital Library) со господата Mr. Grant G. Harris and Mr. Jason Yasner и претставници од американската амбасада во Р.Македонија.

Читај повеќе: НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола дел од Светската дигитална библиотека и Конгресната библиотека

   

Страница 195 од 249

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер