English French German Macedonian

Настани

Одбележан 21-ви септември -Меѓународен ден на Мирот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во 2001 година за Меѓународен ден на мирот беше прогласен 21 септември.

Читај повеќе: Одбележан 21-ви септември -Меѓународен ден на Мирот

 

„Повеќе книги - повеќе мир во светот“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Уште во 1981 година Генералното собрание на Обединети нации прогласи Меѓународен ден на мирот. Во 2001 година за Меѓународен ден на мирот беше прогласен 21 септември.

Резолуцијата вели: „Меѓународниот ден на мирот е ден за глобално прекинување на огнот и за ненасилство, покана до сите нации и луѓе на тој денот да ги прекинат сите непријателства...“

„Ги повикува сите земји членки, организации во системот на Обединетите нации и невладините организациии, сите лица на соодветен начин да го одбележат Меѓународниот ден на мирот, вклучувајќи образовни активности и подигање на јавната свест, како и соработка со Обединетите нации во воспоставување на глобално прекинување на огнот.“

Во рамките на програмата за одбележување на Меѓународниот ден на мирот, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола г.Науме Ѓорѓиески  и австрискиот амбасадор во Р.Македонија др. Томас Михаил Бајер на ден 20.09.2012 (четврток) во 14 часот во просториите на Библиотеката ќе потпишат договор за соработка и свечено ќе биде пуштена во употреба „Австриската библиотека“ во рамките на на НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола.  

Потпишувањето на договорот  подразбира проширување на меѓусебната соработка преку размена на стручен кадар од областа на библитекарството и информациските науки и размена на искуства, учество во меѓународни проекти и организирање културни манифестации за приближување и запознавање на културите на двата народа, како и донација на 2500 австриски книги за сите љубители на пишаниот збор.

На ден 21-ви септември 2012 (петок) со почеток во 12.30 часот,  Библиотеката заедно со гимназијата „Јосип Броз Тито“ – Битола организирааат настан посветен за мирот „Повеќе книги - повеќе мир во светот“.

   

Повеќе книги - повеќе мир во светот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

   

Страница 193 од 250

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер