English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Промоции 13.03.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) ПОРТРЕТ НА ВЛАДИМИР КОСТОВ - Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола на 13.03.2009 година, (петок) во 13 и 30 часот во салата за промоции на Библиотеката организираше, ПОРТРЕТ на писателот од Битола г-дин Владимир Костов - човекот кој му даде белег на градот. Во салата за промоции на Библиотеката покрај големиот број на гости присуствуваа пратеничката во парламентот од Битола г-ѓа Анета Стефановска, претседавачот на Советот на општина Битола г-ѓа Лилјана Кузмановска и претседателот на Општинскиот комитет на ВМРО - ДПМНЕ г-дин Златко Милошевски . Осврт кон делото дадоа: Г-дин Петре Димовски - писател, г-дин Раде Силјан - претседател на ДПМ и г-дин Златко Жоглев - Ректор на Битолскиот универзитет “Св. Климент Охридски”. На крајот свое излагање имаше авторот кој изрази голема благодарност кон директорот на Библиотеката г-дин Науме Ѓоргиевски како организатор, потоа кон излагачите за неговото дело и на сите посетители кои беа присутни во голем број. Исто така во оваа пригода на авторот му беа врачени поклони од Библиотеката и од Детското ликовно студио “Св. Кирил и Методиј”.
 

Други активности 04.12 (четврток) во 11 часот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) “ПОЕТСКИ БРАНУВАЊА 2008”.
По петнаесетти пат се одржаа во салата за промоции на Библиотеката со почеток во 11 часот. Со свои лични творби учество зедоа 80 ученици од Основните училишта од градот со по една лична творба поезија. Библиотеката обезбеди награди за најуспешните лични творби и истите им ги врачи директорот на Библиотеката г-дин Науме Ѓоргиевски. Прва награда освои Марија Здравеска од ОУ “Даме Груев”, две втори награди за: Марија Станојовска од ОУ “Св. Климент Охридски”и Лина Лумбуровска од ОУ “Гоце Делчев”, три трети награди за: Катерина Ѓорѓиевска од ОУ “Стив Наумов”, Гордана Стојановска од ОУ “Тодор Ангелевски” и Теодора Веловска од ОУ ““Коле Канински. 
Жири комисијата во состав г-дин Илија Мерковски претседател, г-дин Драги Кабровски член и г-дин Илче Стојановски член одлучи да додели три трети награди, две втори и една прва награда и од вкупно осумдесет лични творби издвои 30 поуспешни кои ќе бидата објавени во Билтен од литературната манифестација  кои ќе го изготви г-дин Драги Кабровски вработен на културни активности во Библиотеката.  

- Инфо креативен центар
Во овој дел од промоцијата во холот на Библиотеката пред присутните гости под раководство на г-ќа Анастасија Милевска вработена во Библиотеката се претставија младите креативци со свои точки придружувани со музика.

   

Други активности 03.12.2008 г. (среда) во 12 часот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола за одбележување на својот Патронен празник “Св. Климент” 08.12.2008 г. изготви
Програма
на културни активности и тоа:
03.12.2008 г. (среда) во 12 часот
Поздравна реч пред гостите одржа г-дин Науме Ѓоргиевски директор на Библиотеката “Св. Климент Охридски”.
Промоција на
- Зборник Трета роднокрајна средба, која се одржа во Библиотеката на 22.05.2008 година во роднокрајното одделение и салата за промоции на Библиотеката под медијаторство на Николче Велјановски.
Претставување на
- Одбрани дела од Ѓорѓи Прчков. Промотори: Панде Манојлов и д-р Николче Валјановски

   

Страница 190 од 214

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер