English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Изложби 11.03.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) ИЗЛОЖБА НА КОПАНИЦИ - РЕЗБИ - Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола, на 11 Март 2009 година, (среда) во 13 и 30 часот, во нејзините простории свечено беше отворена Јубилејната - Џ Самостојна изложба на копаници на атељје “МАКЕ”од Битола на Јане Злате Крстески  самостоен уметник - копаничар од Битола. Изложбата за отворена ја прогласи претседавачот на Советот на општина Битола г-ѓа Лилјана Кузмановска. На отворањето на изложбата присуствуваше и пратеничката од Битола во Собранието на Р. Македонија г-ѓа Анета Стефановска.
 

Изложби 28.02.1869 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 28.02.1869 г. Умре Алфонс де Ламартин, француски поет иакадемик. Со своите дела извршил големо влијание на романтизмот во Франција. Во политичкиот живот учествуваше во државниот удар на Наполеон Трети. Најпознати негови дела се “Поетски размислувања”, “Поетски и религиозни хармонии”, “Жаслен” и “Пат на исток”.
   

Изложби 28.2.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 28.2.1533 г. Роден е Мишел Монтењ, француски ренесансен писател и филозоф-моралист. Дојде до заклучок дека човековиот разум е немоќен во барањето на вистината и правдата, но сепак човекот може и треба да наоѓа сигурни норми во приватниот и во јавниот живот. Главно негово дело е “Есеи” во три тома.
   

Страница 174 од 207

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер