English French German Macedonian

Настани

„Млади поетски перформанси“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола започна да го реализира проектот „Млади поетски перформанси“, наменет за млади автори на поетски творби од Пелагонискиот регион, за  ученици од 5-9 одделение од основните училишта, ученици од средните училишта и млади на возраст од 18 до 24 години.
„Целта на проектот е да ги поттикнеме и мотивираме младите литературни творци да пишуваат, да го промовираат и афирмираат своето креативно творештво за прв пат да се објави, со што ќе  им се даде можност да се претстават пред пошироката јавност“, велат од библиотеката. Во поттекст на проектот е заложбата за силна и директна стимулација на творештвото на младите автори од нашата земја. Проектот опфаќа конкурс за доставување  на поетски творби, кој ќе биде распишан од  13.05. – 15.09.2017 година. Литературните творби треба да се достават, на адреса: Национална установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, ул. „Пеце Матичевски“ бр. 39, 7000 Битола,   со назнака – За награден конкурс или на mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите . Резултатите ќе бидат објавени на веб страната и фејсбук профилот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола.
Најдобрите, најквалитетните творби   ќе бидат објавени во заедничката збирка на поезија и ќе бидат промовирани во  просторите на Библиотеката на датум кој  дополнително ќе се определи.Во рамки на проектот предвидени се  работилници со следниве теми „ Модерни текови и трендови во современата поезија“, „Предавање од областа на поезијата, посочување теми, „Пишување на песна и интерпретација на напишаната песна“,„Електронските алатки и можноста за промоција на поетското творештво на младите поети“, „Од развивање на идеја – дело до промоција на дело“.
Првата работилница  се одржа на ден 13.05.2017 година, во просториите на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, на која предавач беше младиот поет Филип Димкоски. Димкоски е автор на две збирки поезија „Најхранливи зборови од детска душа дарови“ (2010) и „Божилак на исконот“ (2014) која во 2016 година доби свое српско и свое бугарско издание. Димкоски исто така  е добитник и на  повеќе домашни и меѓународни награди. Соработувал со повеќе електронски и пишани медиуми во Македонија и Србија. Соработник е во додатокот за деца „Колибри“ во Нова Македонија, уредник-соработник е во издавачката куќа Едука МАК во Скопје, редовен водител е и член на Фестивалскиот одбор на Детскиот литературен фестивал „Ракатки“. Проектот е финансиран од министерството за култура на Република Македонија.

 

Литературно читање

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и ОУ „Кирил и Методиј“ - Битола на ден 19.5.2017 година (петок) организираа литературно читање. На литературната средба се претставијамлади таленти од основните училишта во Битола. Литературното читање е дел од мајските празнувања во чест на Св. Кирил и Методиј, активност на училиштето по повод Патрониот празник.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

„Превенција, рана дијагностика и третман на рак на дебелото црево„ – предавач асистент д-р Огнен Кос

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во организација на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, „Сумнал“ – здружението за развој на Ромската заедница и Ротари клубот „Широк Сокак“ Битола , се одржа работилница на тема „Превенција, рана дијагностика и третман на рак на дебелото црево„ – предавач асистент д-р Огнен Костовски – шеф на отсек за колоректална хирургија при клиниката „Мајка Тереза“ – Скопје. Предавањето се одржа на 20  мај 2017 година,  во просториите на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола.

Читај повеќе: „Превенција, рана дијагностика и третман на рак на дебелото црево„ – предавач асистент д-р Огнен Кос

   

„Ние сме Љубов“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Почитувани, бидете дел од настанот што ќе се одржи на ден 25.05.2017 (четврток) во 11 часот, во просториите на НУУБ „Св.Климент Охридски“ Битола. „Ние сме Љубов“ е литературен, музички и танцов перформанс во организација на Националната установа Универзитетска Библиотека „Св. Климент Охридски“- Битола за деца и млади со посебни потреби, деца од Заводот за рехабилитација на деца со оштетен слух, говор и глас и други проблеми во развојот „Кочо Рацин" Битола, лица со даунов синдром и пречки во развојот кои се дел од Центарот за поддршка на лица со интелектуална попреченост – „Порака“, во соработка со деца, членови на модерниот балет во „Анастасија Центар“. Овој перформанс има за цел да ги обедини сите деца и млади преку уметничките изразни средства. Одбрана е темата „Љубов“ како основна нишка на постоењето која ги поврзува и испреплетува сите човечки битија. Кореографија и музички педагог во проектот е Стефанија Милевска. Раководител на проектот е Анастасија Милевска (виш библиотекар во Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола)

   

„Влијанието на социјалните мрежи и интернетот врз јазичниот израз на младите“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 24 мај - денот на сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“ во Националната установа - Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола ќе се одржи презентација на тема:„Влијанието на социјалните мрежи и интернетот врз јазичниот израз на младите“. Истата ќе биде реализирана од учениците Магдалена Јаневска и Александар Ивановски. Во неа ќе ги презентираат сопствените согледувања за тоа колкаво е влијанието на социјалните мрежи и интернетот врз нивното секојдневно комуницирање и правилната употреба на јазичната норма на македонскиот јазик.
Презентацијата ќе биде збогатена со извадоци од книгата „Панонски легенди“ што ќе послужат како исконско навраќање низ нашето минато и животот и делото на големите сесловенски просветители „Св.Кирил и Методиј“ подготвено од професорката Николина Поповска.

   

Страница 2 од 84

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер