English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Мајкини стапалки

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 21септември 2010 година, Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” и Друштвото на писатели на Македонија организираа промоција на најновата книга на Перо Дамчевски Коцин, “Мајкини стапалки”. Промотори на книгата беа: Петре Димовски писател од Битола и Марија Кубајска од Универзитетот “Гоце Делчев” од Штип. Исто така у;ество зеде и хорот “Стив Наумов” под диригенство на Љубо Трифуновски.

Читај повеќе: Мајкини стапалки

 

Поетско - музички рецитал, креативен летопис на Димитар Димитровски - Такец

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

На 01.09.2010, точно на пладне, во малата сала на Центарот за култура беше одржан поетско - музичкиот рецитал и креативен летопис на Димитар Димитровски – Такец по повод 88 години живот и 70 години сестрано творештво. На истиот беше претставена неговата сестраност како автор, уметник, културен деец, новинар и спортист. Карактеристична беше неговата уметничка програма исполнета со дела на Шуман, Дворжак, Шопен, кои во придружба на проф. м-р. Мери Кавкалевска Стоилкова ги доближи до пошироката јавност. Присутните беа удостоени и со изведбата на Јасмина Димитровска, академски вокал а воедно и внука на Димитар Димитровски Такец, како и со рецитирањето на Елена Моше, Димче Миновски и Борче Лазаревиќ. Воедно, промотивно беше изведена и молитвената песна „Камбани на љубовта“ посветена на големиот христијанин и хуманист Тоше Проевски во пресрет на три - годишнината од неговата трагична смрт. Повеќе слики од самиот настан може да се погледаат во Одделот галерии.

Во склоп на самиот настан НУУБ „Св. Климент Охридски“, во својот хол, организира изложба на статии од Димитар Димитровски - Такец објавени во Битолски весник (во периодот од 1995 до 1999 година) во рубриката „Времиња, луѓе и настани“. Изложбата на која се прикажани над 200 статии може да се погледа секој работен ден од 7 до 20 часот.

 

   

Мини саем на книгата од 20.07.2010 до 31.07.2010

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во периодот од 20.07.2010 до 31.07.2010 во органицазија на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одржува Мини саем на книгата. На Саемот има богата понуда од повеќе издавачки куќи: белетристика, енциклопедии, речници, монографии, детски книги и сл. Понудените книги можат да се набават по пристапни цени. Повелете, посетете нè на Плоштад „Магнолија“ секој ден од 10 до 22 часот.

 

 

 

 

 

   

Страница 139 од 183

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер