English French German Macedonian

Настани

БИТОЛСКАТА БИБЛИОТЕКА ДЕНЕСКА ГИ НАГРАДИ НАЈВЕРНИТЕ ЧИТАТЕЛИ

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Битолчани и во овие услови на пандемија дел од своето слободно време го искористија дружејќи се со книгите од нашата библиотека. Иако ланската година неколку месеци нашата библиотека не работеше, битолчани тоа го надоместија со зголемување на бројот на нови читатели и со изнајмување на книги во двата оддели. Само ланската година од нашата библиотека беа изнајмени над 30 000 книги од сите жанрови. Читателите од секоја категорија се дружеа со жанрот кој нив најмногу им одговара, а ние се потрудивме да ги задоволиме и најпребирливите.
Но, секоја посета на нашата библиотека не останува незабележана, па затоа НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола и оваа година ги наградува најредовните читатели.
Секој читател е посебен за нас. Нивната желба за читање на книги од нашата библиотека ние решивме на симболичен начин да ја наградиме.
Добитниците на наградите се поделени во неколку категории и тоа:

- Читател на годината со најмногу изнајмени книги во  2020 година е Жанета Тошеска;
- Најмлад читател  со најмногу изнајмени книги е Никола Ицоски;
- Категорија  - основно образование,  добитник е  Марија Јоновска;
- Категорија – средно образование, добитник е Ивона Бејковска.
- Категорија – возрасни, добитници се:
1. Розитка Тодоровска;
2. Слободанка Ристевска;
3. Споменка Илиевска;
4. Сане Момчилов;
5. Славица Тромбева;
6. Белинда Сипкоска Гаштарова.

Повеќе фотографии за овој настан ќе најдете на следниот линк: NUUB Facebook

 

 

 

Библиотеката ќе го одбележи Светскиот ден за читање на глас

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

СВЕТСКИ ДЕН ЗА ЧИТАЊЕ НА ГЛАС

Зошто е важно на детето да му читаме на глас?
НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола како дел од своите програми, насочени  кон заедницата  Ве повикува да се придружите на Кампањата – Да читаме на глас   организирана по повод Европската година на гласно читање, прогласена од Европската организација за унапредување на читањето EU READ,  нагласувајќи ја важноста на гласно читање во развојот на навиките и вештините за читање кај децата.
Методот на гласно читање е клучен за развојот на навиките за читање и подоцнежниот успех во училиштето и воопшто за успехот во стекнувањето знаења и вештини. Затоа драги наши читатели и сите Вие кои ја љубите книгата, следете го нашиот пример и вклучете се во кампањата  ДА ЧИТАМЕ НА ГЛАС! Кампањата ќе се реализира во текот на целата година, со учество на градинки, училишта, јавни личности, институции, физички лица итн. Во Битола кампањата започнува утре (03.02.2021 година)  со постирање на видеа на социјалните мрежи како родителите и наставниците  им читаат  на децата.
Зошто треба да им читаме на децата на глас:

-  Читањето на глас ги става книгите во центарот на вниманието и ги претставува како извори на пријатно, вредно и возбудливо искуство. Децата, кои ја учат вредноста на книгите од рана возраст, најчесто стануваат креативни и независни читатели.
-  Читањето на глас им помага на децата да го поврзат она што го гледаат, слушаат и читаат. Читањето на глас на возрасните го проширува вокабуларот на децата и ги проширува нивните општи знаења.
-  Читањето на глас им овозможува на родителите, бабите и дедовците, браќата и сестрите, наставниците, роднините и пријателите да бидат пример за децата. На овој начин, нивната љубов кон книгата лесно им се пренесува на децата.
-  Читањето на децата на глас открива литература што можеби никогаш нема да ја откриете сами, како што се поезија, раскази, бајки и др.
-  Читањето на глас им овозможува на децата да се запознаат со литературен јазик кој е значително различен од секојдневниот говор или јазик што се слуша на телевизија, се чита во весници или се слуша на филмови. На овој начин, децата подобро ги разбираат сложените структури на речениците.
-  Читањето на глас им овозможува на децата да фантазираат за луѓе, места, времиња и настани што не ги сретнале или не ги доживеале.
-  Читањето на глас создава врска помеѓу детето и возрасниот што му чита, со што им се даваат заеднички теми за разговор.
Говорењето и зборувањето помагаат во развојот на личноста.

Повеќе информации за овој настан ќе најдете на нашата Facebook страница: NUUB Facebook
и на нашиот YouTube канал: NUUB YouTube

 

   

СОБИРАЊЕ НА СТАРИ РОМСКИ БАЈКИ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „SASAS JEKHVA“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола е дел од проектот „Sasas Jekhvar Jekh – Си беше еднаш“ кој е финансиран од Европската комисија преку Еразмус + програмата.
Откако се обучија 6-те мултиплаери и беа пронајдени стари Роми кои знаат ромски бајки и кои би можеле да ги раскажат, во јануари 2021 година, се премина на сензитирање на собирачите со цел процесот на снимање да се одвива без проблеми. Потоа се започна со собирање на бајките. Процесот започна во февруари 2021 година и ќе трае до крајот на март 2021. Бајките се собираат на тој начин што мултиплаерите се среќаваат со раскажувачите и ги снимаат додека тие раскажуваат.
Кога процесот на собирање на бајките ќе биде завршен, ќе се спроведе следниот чекор – нивна анализа и категоризација според сличностите и разликите.
Координатор на проектот е германската организација JugendStil e.V.
COLLECTING OLD ROMA FAIRY-TALES AS PART OF THE PROJECT “SASAS JEKHVAR JEKH – ONCE UPON A TIME…”
NIUL “St. Kliment Ohridski” – Bitola is part of the project “Sasas Jekhvar Jekh – Once upon a time…” financed by the European commission through the Erasmus + programme.
After we trained the 6 multipliers and old Roma who know Roma fairy-tales and can narrate them were found, in January 2021 we started sensitizing the narrators so that the process of recording goes without difficulties. Then we started collecting the fairy-tales. The process started in February 2021 and will last till the end of March 2021. The fairy-tales are collected by the multipliers who meet the narrators and record them.
When the process of collecting ends, we will start the next step – analyze and categorize the fairy-tales according to their similarities and differences.
Coordinator of the project is the German organization JugendStil e.V.

   

Страница 10 од 269

Сподели на Facebook