Најавување

English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Работна средба во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

Како плод на соработката на членките на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола, во просториите на НУ Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола, се одржа работна средба на в.д. директорот м-р Јелена Петровска со Ректорот на Универзитетот проф. д-р Сашо Коруновски со своите соработници и  Проректорот проф. д-р Виолета Маневска.

По официјалната средба од пред десетина дена во Ректоратот на Универзитетот, каде се разговараше за темите кои се од исклучително значење за текот на учењето и работните активности на студентите, покрај другото стана збор и за подоброто искористување на ресурсите на Универзитетот, а во склоп на тоа и факултетските библиотеки.

НУ Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола, како придружна членка на Универзитетот и член на Сенатот, во текот на своето работење ја остварува и својата универзитетска функција.

Во таа смисла беа разгледани можностите за набавка на стручна литература, начинот на пристап до базите и библиотечните фондови за студентите и професорите, тематски конференции, соработка со други универзитети и универзитетските библиотеки во земјата и странство, изготвување на заеднички пројекти, можности за заедничка иницијатива за поголема вклученост во научни истражувања, како и важноста од евалуација на библиотечните процеси во рамките на Универзитетот.

Сите заложби за натамошна соработка во оваа прилика беа допрецизирани од што произлегоа активности со точно утврдени рокови и стратегии: Стручната служба за развој на библиотеките при НУУБ „Св. Климент Охридски“ да изработи документ за фактичката состојба на библиотеките - членки на УКЛО Битола,  да се разгледаат можностите за користење на програмата COBISS во факултетските библиотеки, со цел да се има увид во состојбата на стручната литература, репозиториј на Универзитет како и можноста за целосна автоматизација на библиотечните процеси во рамките на Универзитетот.

 

„Писателите зборуваат за книгата“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Една од најважните функции на Библиотеката е популаризацијата на книгата и читањето, развивање на свеста и навиките за читање. Од друга страна важно и потребно е родителите да им читаат на децата уште од најрана возраст, при што покрај поминувањето на пријатни моменти во друштво со книгата, се стекнува и навика за читање и љубов кон книгата. Октомври е месец на книгата, кога се трудиме да го поттикнеме читањето, и не само тоа, туку преку проектот „Сликовница за секое дете“ и „Месец на книгата“ – Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридеки“ - Битола, ќе го промовире читањето и моќта на книгата меѓу најмладите. Проектот е само еден од многуте проекти што го поттикнуваат и стимулираат читањето. Периодот на возраст од 6 до 10 години е многу важен за формирањео на односот на човекот кон книгата. Најпрво треба да се створи навика, дисциплина и култура кон читањето. Континуирано да се посвети време за читање дома, за што поддршката од родителите е многу есенцијална. Секако во овој процес важна улога покрај родителите имаат и наставниците во текот на воспитно – образовниот процес. Како што ќе им читате на вашите деца, со тек на време ќе имаат омилени приказни и ќе бараат повторно да им ги прочитате.

Читај повеќе: „Писателите зборуваат за книгата“

   

Заедно со најмладите читаме

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод октомври - месецот на книгата, во холот на библиотеката е поставена изложба на книги наменета за нашите најмлади читатели. На следниот линк следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10155837824668679

По овој повод, покрај другите активности, во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, поставена е изложба на книги наменети за најмладите читатели. Изложбата има за цел, преку овој избор на популарни книги за деца да им предложи наслови на најчитани книги од Детското одделение како и предлог на нови книги за читање.

Во текот на претходниот период според евиденцијата на Одделението на книги за деца најчитани беа следните наслови:

  • „Опасна игра“ - Виварели, Ана
  • „Клавирот тивко плачеше“ – Сотировска, Душица
  • „Четири пријатели онлајн!“ – Каприја, Каролина
  • „110 улици“ – Гутовска - Адамчиќ, Малгожата
  • „Децата од моите сонувалки“ – Калан, Ѓорѓи Т.

Предлог наслови на нови книги за читање во идниот период:

  • „Кони и љубовното писмо“ – Боеме, Јулија
  • „Принцезата Тијара“
  • „Приказни од Алхамбра“ – Ирвинг, Вашингтон
  • „Тајната градина“ –  Хоџсон Барнет, Френсис
  • „Ученикот на ренџерот“ – Фланаган, Џон

 

   

Страница 9 од 157

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер