English French German Macedonian

Настани

ГОРДОСТ 1 – ПАРТНЕРСКИ СОСТАНОК ВО БИТОЛА

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамки на проектот „ГОРДОСТ 1 – Зачувување на ромскиот јазик преку употреба на онлине речник?“ од 4 до 7 август 2021 година во Битола (Северна Македонија) се одржа состанок со партнерите „Jugendstil“ од Германија, „BARIKANIPE“ од Скопје, „PANOSER“ од Грција, „HEEDA“ од Унгарија и библиотеката „Димитрије Туцовиќ“ од Србија.

На состанокот разговаравме и ги презентиравме резултатите од анкетата што ја спроведовме изминатите месеци. Исто така разговаравме за тековните активности и ги дефиниравме идните чекори.

Следниот состанок ќе се одржи во ноември 2021 година во Грција.
Проектот е во рамки на клучна акција 204 – Стратешки партнерства за образование на возрасни, финансиран од Македонската агенција за европски програми и мобилност преку Еразмус + програмата на ЕУ. Битолската библиотека е прва културна установа која реализира Еразмус + проект во нашата држава.

PROUD I – PARTNER MEETING IN BITOLA

As part of the project “PROUD I – Preservation of the ROManes through the Utilization of an Online Dictionary?” from 4-7 August, 2021 in Bitola (North Macedonia) a meeting was held with the partners “Jugendstil” from Germany, “BARIKANIPE” from Skopje, “PANOSER” from Greece, “HEEDA” from Hungary and the library “Dimitrije Tucovic” from Serbia.
During the meeting, we talked and presented the results of the survey we conducted the past months. In addition, we talked about the current activities and we defined the next steps. The next partner meeting will be in November 2021 in Greece.
The project is part of the Key Action 204 – Strategic Partnerships for adult education, financed by the Macedonian agency for European programmes and mobility through the Erasmus + programme of the EU.The Bitola library is the first cultural institution that implements an Erasmus + project in our country.
Повеќе фотографии од состанокот ќе најдете на следнив линк: NUUB Facebook

 

Билатерална средба на директорите од Библиотеките „Димитрије Туцовиќ“ од Лазаревац Р.Србија и Битолската библиотека

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, Бојан Стефановски во рамките на реализација на партнерскиот состанок на ЕРАЗМУС + Проект PROUD I кој што се одржа во библиотеката во период од 04.08 до 09.08.2021 год, се сретна со директорката на библиотеката „Димитрије Туцовиќ“ од Лазаревац, Р.Србија - Јасмина Иванковиќ. На оваа средба беше разговарано за потпишување на меморандум за соработка на двете институции.
Поле за соработка во иднина ќе вклучува размена на библиотечниот материјал, реализација на заеднички проекти, размена на библиотекари, дигитализација на библиотечниот материјал, организација на тематски изложби и промоции на повеќе писатели од двете држави, како и реализација на значаен регионален проект за хоритикултурни библиотеки. Во рамките на овој иновативен проект кој што во последните неколку години обединува повеќе држави, битолската библиотека со своите програми ќе организира и поттикнува развој на еколошката свест преку содржини од областа на хортикултурата, како и поврзување на стопанскиот сектор и промовирање на идејата за рекултивирање на земјените површини во Рударско енергетскиот комбинат, по пример на Рудник Колубара од Р. Србија.
Библиотеките се сретнуваат со слични проблеми во реализација на програмите со појава на пандемијата, така што една од темите се однесуваше на  реорганизација на работењето на библиотеките во овие услови.

05.08.2021. Битола

   

Изложба по повод 2 Август - Денот на Републиката

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод големиот македонски национален и православен празник 2 август - Илинден, во холот на Библиотеката поставена е тематска изложба на книги. 2 август - Денот на Републиката е голем државен празник на Македонија, кој исто така е и голем верски празник - Илинден во чест на пророкот Св. Илија - според јулијанскиот календар. Празникот се прославува во знак на сеќавање на два големи настани од македонското минато кои се случиле на овој датум, и со кои се удрени темелите на македонската државност: Илинденското востание од 1903 година кое било организирано од Внатрешната македонска револуционерна организација против Отоманската империја, после кое била прогласена Република, и Првото заседание на АСНОМ од 2 август 1944 година, во текот на Втората светска војна, на коe се поставени основите на денешна Република Северна Македонија.
Честит 2 август - Илинден!!!
Повеќе фотографии од изложбата на следниот линк: НУУБ Facebook

   

Страница 8 од 288

Сподели на Facebook