English French German Macedonian

Настани

Промоција на книга поезија „Духот на тишината“ од Игор Трпчески

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Театарска работилница Прилеп и Поетската амбасада на Македонија Ве покануваат на ПРОМОЦИЈА на книга поезија „Духот на тишината“ од Игор Трпчески во издаваштво на Банатскиот културен центар од Ново Милошево Србија.
Книгата е испечатена како награда добиена на седмиот Европски поетски фејсбук фестивал кој се одржа во Нови Сад Србија.
Промоцијата ќе се одржи на 21-ви Април, (петок) во просториите на Националната установа Универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“-  Битола со почеток во 12 часот.
На настанот ќе се чита и поезија од збирката поезија „ПРИМКА“ од Ристо Ѓ. Јачев и збирката „БИГ БЕНГ“ од Јозо Т. Бошкоски.

 

„Ликовни одблесоци – сеќавање на творештвото на Борислав Талевски

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Како завршен настан во рамките на програмата за одбележување на 72-от роденден на Битолската библиотеката и 83 годишнината од раѓањето на Борислав Талевски, ликовен уметник од Битола, на ден 31.03.2017 година во просториите на библиотеката следуваше отворање на ликовна изложба „Ликовни одблесоци – сеќавање на творештвото на Борислав Талевски“.

Можете да ги слушнете изјавите од Лидија Мирчевска (ќерка на ликовниот уметник Борислав Талевски) и од г-динот Драган Најденовски - претседател на ДЛУБ .

Одбележувањето беше надополнето со настап на хорот од Државното музичко училиште - Битола, диригент професор Лилјана Трајковска - Димевска.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

   

Ноќ со Андерсен

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На видеото можете да ги видите просторите на библиотеката кои беа преполни со деца. Тие беа дел од активностите: читање под ѕвездите, театар на сенки, креативни работилници, зумба, вечера под отворено небо итн.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

   

Мистеријата на Босанските пирамиди

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 11.04.2017 година, во просториите на  НУУБ Св.„Климент Охридски“ -  Битола, д-р Семир Османагиќ  одржа предавање на кое зборуваше за мистеријата на Босанските пирамиди, како дел од серијалот на научно-истражувачките предавање кои ги одржува во Македонија.
Д-р Семир Османагиќ е човек кој што ги има истражувано Пирамидите во Перу, Хондурас, Мексико, Салвадор, Боливија, Кина, Маурициус, Гватемала и многу други земји во светот. 2005 година ги открива Босанските Пирамиди во Високо, поради што е и примен во Руската Академија на Природни Науки како најмлад член на таа институција во која се наоѓаат и неколку десетина истакнати добитници на Нобеловата награда. После потврдата на истакнати египетски научници за постоењето на Пирамидите во Босна, тој патува низ целиот свет и предава за Босанските Пирамиди.
Повеќе од стотина години нè учат дека пирамидите се градени само во Египет и Мексико, и тоа како гробници или како церемонијални места за жртвување.  Тоа не  е вистина.
Пирамидите се присутни на сите континенти во светот, и многу независни истражувачи го имаат докажано тоа користејќи ги најновите сателитски, георадарски и геотермални инструменти и методи, и со тоа ја отвараат вратата на новата вистина и новата историја за Пирамидите во Светот.

   

Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницат

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во четврток, на 6 ти април 2017 година, во просториите на Скопски Саем се одржа првиот тематски форум, со фокус: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницата. На форумот зедоа учество околу 100 учесници: претставници на различни нивоа на локалните власти, претставници од Институтот за библиотекарство и други факултети, бизнис секторот, фондации, ИТ компании, директори, библиотекари, студенти на групата библиотекарство и др. Форумот е дел од проектот „Јавно застапување и лобирање на јавните библиотеки во Р Македонија“, иницијатива на EIFL за Балканот, во организација на Здружението за развој и иновации на библиотеки Инова Либ во соработка со Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје и Библиотечното здружение на Македонија.

Читај повеќе: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницат

   

Страница 5 од 84

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер