English French German Macedonian

Настани

Доделување на награди по повод конкурсот за краток расказ

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

„БИТОЛСКАТА ЖЕНА КАКО ВЕЧНА ИНСПИРАЦИЈА НИЗ ВРЕМЕТО“

На ден 05.03.2020 во НУУБ „ Св. Климент Охридски“ - Битола, се одржа доделувањето на наградите по повод традиционалниот литературен конкурс за краток расказ на тема ,, Битолската жена како вечна инспирација низ времето.”. Беа доделени симболични награди и благодарници за учесниците на конкурсот.
Тричлената комисија во состав Илче Стојановски претседател на комисијата и претставник од НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола, Билјана Кокалевска - професор по македонски јазик во Средното медицинско училиште Битола и Светлана Папачек - Организација на жени на општина Битола, донесоа едногласна одлука и ги доделија наградите на:

Читај повеќе: Доделување на награди по повод конкурсот за краток расказ

 

ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЖЕНАТА

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

„ОД ГРАДИНАТА НА БАБА МИ“

Изложба на Слободан Рајчевски
Книги на жени нобеловки

 

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола е дел од регионална мрежа на хортикултурни библиотеки, концепт кој што вклучува  запознавање, користење и практична апликација на знаења и литература од областа на ботаниката, уметноста, како и промовирање на литературата од истата област, со што библиотекарите го унапредуваат квалитетот на своите услуги преку поголемо користење на фондовите на библиотеката и обликување на позитивната свест за уредување на работните и животните простори.
На тој начин библиотеките стануваат своевиден посредник во изградбата на современото и еколошко живеење, овозможувајќи го побрзиот пристап до активности со хортикултурна нота.
Покрај размената на информации и искуства, хортикултурната мрежа на библиотеки од целиот регион ќе биде еден вид „огласна табла“ и „временски распоред“ на редовни и повремени настани врзани со цвет и книга.

Во холот на Библиотеката на 5. Март со почеток во 11 часот, по повод Меѓународниот празник на жената ќе биде отворена изложба која со своите содржини ја спојува уметноста, слики со мотиви на цвеќе од авторот Слободан Рајчевски, и  литературата преку изложени книги на жени писателки носители на нобелова награда за книжевност.

Авторот, нашиот сограѓанин и читател ги сподели своите дела со библиотеката и на тој начин ни го оплемени просторот, а со тоа ни овозможи и да го промовираме концептот за хортикултурна библиотека со единствена цел да ја подигнеме свеста за менување на средината каде што живееме, за една нова цветна Битола.
Бидете дел од нашето семејство на читатели, читајте и Мрежа на хортикултурни библиотеки разубавувајте ја средината во која живееме, а како поинаку освен со воведување на нов концепт на живеење и нови програми од вашата хортикултурна библитоека.
Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook

   

Читањето треба да биде забава!

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

На 24.02.2020 година НУУБ „ Св.Климент Охридски“- Битола, во соработка со наставничката по македонски јазик Маја Јанакиевска од О.У. „ Елпида Караманди“- Битола, се започна со промоцијата на наслови на книги кои се на македонски јазик, како дел од проектот „Читањето треба да биде забава!“.

Учество во оваа работилница зедоа учениците од 6- б и 6-в одделение, кои преку онлајн презентација имаа можност да се запознаат во кратки црти со работата на нашата библиотека и со фондот на книги со кои таа располага. Низ интересна дискусија и ние имавме можност да дознаеме што сакаат тие да читаат и што нив најмногу ги интересира.


На крајот од работилницата на учениците им беше понудена листа од 20 наслови. Од таа листа тие треба да изберат еден наслов на книга, чија корица тие ќе ја дизајнираат. Целта е тие самите да ја осмислат и нацртаат насловна страница според насловот на книгата кој го имаат одбрано, а потоа да можат да направат споредба со оргиналната корица.

Па, со среќа на сите ученици!

   

Страница 5 од 269

Сподели на Facebook