English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

„Дигитални услуги во библиотеки 2.0.“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во организација на Здружение (InternetClub Srbija)  на креатори  создадени за поврзување на креативните и бизнис интересите поврзани со заеднички и успешни перформанси на глобалната компјутерска мрежа од 4 -6 јуни во Бања Врујци (Р. Србија)  е организиран Акредитиран семинар за стручното усовршување на тема „Дигитални услуги во библиотеки 2.0.“
Библиотекари од Србија, Македонија и Босна и Херцеговина имаа прилика да се запознаат со иновативните услуги и алатки за дигитализација наменети за библиотечните корисници.
Весна Црнковиќ од Јагодинска библиотека го отвори Семинарот со тема Дигиталните услуги во библиотеки 2.0. и пресек и применливост на библиотечните активности со користење на референтните системи, услуги на е-управа, информации за здравствена заштита, креирање на игри и кратки филмови (употреба на  „animoto“ алати), уредување на дигитални списанија, online пазари за земјоделци, медиатеки, организација на „makerspaces“, Hackathon настани итн.
Врвните предавачи од областа на библиотечната дејност др. Адам Софронијевиќ, и Мирко С. Марковиќ презедоа улогата на медијатори и обединувачи на идеи за демистификација на дигитализација. Адам Софронијевиќ одржа предавање за Пребарување на културното наследство во пракса: примена на Националната рамка за дигитализација, периодични изданија во Р. Србија.
На Семинарот своето излагање имаше Предраг Милиќевиќ, раководител на Секторот за маркетинг и комуникација РНИДС-а, со тема за Правилен настап на библиотеките на интернет.
Вукосав Средојевеиќ, раководител на тимот за развој и имплементација на Интернет клуб, зборуваше за  актуелности и применливост на дигитални услуги на јавните библиотеки во реално опкружување.
Дејан Маслинковиќ од Министерство за култура на Р. Србија го одржа предавањето за дигиталната трансформација на установи од култура.
Учесниците на Семинарот имаа прилика да ја проследат и Изложба на дигиталните трансфери „Моја авлија – мојот свет Минички“ од авторот академски сликар Ирена Палечек Радмановиќ. 
Практичниот дел на Семинарот насловен како „Саем на идеи“ даде насоки за подобро искористување на постојните  ресурси на библиотеките како во однос на опрема, така и во однос на стручниот кадар. Саемот на идеите и рад по групи донесе многу корисни и применливи идеи за проекти во иднина базирани на процесите на дигитализација, односно спој на аналогни и дигитални услуги за библиотечните корисници.
На Семинарот од Македонија беа присутни библиотекари и стручни лица од  Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ и НУ УБ „Св. Климент Охридски“, кои ги претставија своите програми и идеи за реализација на иновативните програми поврзани со дигитални услуги во библиотеки 2.0, како и колеги од Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје, „Кочо Рацин“ од Пехчево и Библиотека  „Браќа Миладиновци“ од Радовиш.  На следниот линк следат повеќе фотографии  https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157536396783679&__xts__%5B0%5D=68.ARA8Gai5m0AMu7MwVz3sIjFziqxNsThadpRjW2sqdUaG6oqQ0HcKBb15sZgcfl2qJmplg5ouaHcbUeAaHtT-PxdiVN2I8jFL4RAYOyyH--Yd8fQNT7Ssez01aU5oiU4FwBkTKSeAXh9kL_4G94FgPKcIKk3NeNMWV4NiXGYf9otjm6cz3_eiFiY_WcSiFoRcvTRl4rBumWJLTT287_XInsX6kCw6Wq2fIrhzlnvwTQVgVa23cnsnaNtWHl-ZITp-T_lhcmYdSI_86uLdAaTzoJWOlltT75394vZEJgv6x30fVD88nKeO5dMMDQB5KDzbi46yifXWDF2TVWddotx5hSje_GVtKLDfpXQ3IBWls6YGOc1DYat1WANfkJAL2z0ah2k3rHqi9zcXzeplJu5Bfv7TrT0QQHCq8OHiD3isMyZR6d1t6NuI-qnJS8aKGw6zggtpyes&__tn__=-UC-R

 

Тин лето во Библиотека

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Времето, кога тинејџерите се формираат како личности и создаваат корисни навики во животот, треба правилно да се насочи кон квалитетни содржини и да им се посочат начините на кои тие можат да се најдат и препознаат. Во ерата на дигитализација, кога сите содржини, без оглед на нивната вредност, станаа лесно достапни, младите луѓе се подложни на различни влијанија. Затоа ние, како библиотека, треба особено внимание да посветиме на нивно правилно насочување во тоа море на информации.

Исто така, во текот на летото, тинејџерите имаат повеќе слободно време, па затоа библиотеката организира активности во вид на работилници со теми блиски на интересите и потребите на тинејџерите. Се планира организирање на три работилници:

- 3Д печатење (што претставува, како и каде се користи, презентација на 3Д печатар, практична примена и печатење на 3Д книга)

- Видео игри (како се прават, програми кои се користат, најпопуларни видео игри, кои игри ги користат тинејџерите)

- Книга - филм за тинејџери (претставување на книги според кои се снимени филмови наменети за таа возраст, изложба на тие книги, споредба помеѓу филмот и книгата, препораки за тин-книги)

Ги покануваме сите заинтересирани да ни се придружат на Тин лето во Библиотека!

   

14-та Роднокрајна средба на Битолските писатели

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

14-тата Роднокрајна средба на битолските писатели во Македонија се одржа на ден 31 мај 2019 година, во просториите на Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола.
Темата на Тркалезната маса  беше: “Мајката – инспирација и/или  значаен лик во моето творештво”.
На Средбата со свои излагања учествуваа дваесет и еден роднокраен писател меѓу кои: академик Владимир Костов (во отсуство), проф. Вера Стојчевска Антиќ (во отсуство), проф. д-р Христо Петрески (во отсуство), Добре Тодоровски, Панде Манојлов,  Петко Шипинкаровски, Никола Кочовски, Ѓорѓи Прчков, Петре Димовски (во отсуство), Јован Ѓурвски, Љубе Митрејчевски (во отсуство), Ванде Ганчевски, проф. д-р Даниела Андоновска – Трајковска, Весна Мундишевска Велјановска, Милица Димитријовска Радевска, Сања Мучкајева Видановска, Елизабета Јончиќ.

Читај повеќе: 14-та Роднокрајна средба на Битолските писатели

   

Страница 7 од 230

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер