English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Чествување на делото за Горан Стефановски

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски“, со чествување на делото на Горан Стефановски, во новата сала за промоции, го заврши празнувањето на својот патрон "Св. Климент Охридски“. Пред голем број љубители на пишаниот збор и почитувачи на делото на големиот македонски писател, Горан Стефановски, зборуваа литературен критичар Раде Силјан, проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска, актерката Јоана Поповска, а претходно поздравен говор имаше  директорот на Библиотеката м-р Бојан Стефановски. -Со повеќе содржини и настани, секако поврзани со книгата и нашата дејност, го одбележавме нашиот патрон. Овој патронат е мотив за сите нас, да продолжиме со работата и со поголем успех.

Читај повеќе: Чествување на делото за Горан Стефановски

 

Промоција на on line сликовницата „Среќен роденден“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 4.12.2019 година се промовираше on line публикацијата „Среќен роденден“. Публикацијата е заеднички проект на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола и издавачката куќа Едука Мак. Оnline сликовницата „Среќен роденден“ е од авторката м-р Ели Маказлиева. На присутните им се обратија м-р Бојан Стефановски директор на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола и авторката Ели Маказлиева. Следеше драмизација на децата од градинката „Снегулка“ - Битола. Сликовницата содржи разновидни забавни факти за родендените, прекрасни илустрации што се верен придружник на секој расказ.

Читај повеќе: Промоција на on line сликовницата „Среќен роденден“

   

„Млади поетски перформанси 2019“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Веќе три години, Библиотеката со голем ентузијазам започна да го реализира проектот „Млади поетски перформанси“, наменет за млади автори на поетски творби од Пелагонискиот регион, за ученици од 5-9 одделение од основните училишта, ученици од средните училишта и млади на возраст од 18 до 24 години. Целта на проектот е да ги поттикнеме и мотивираме младите литературни творци да пишуваат, да го промовираат и афирмираат своето креативно творештво, за прв пат да се објават во збирка поезија со што ќе им се даде можност да се претстават пред пошироката јавност. Во поттекст на проектот е заложбата за силна и директна стимулација на творештвото на младите автори од нашата земја.

Читај повеќе: „Млади поетски перформанси 2019“

   

Страница 10 од 249

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер