English French German Macedonian

Соло вечер на австриската пијанистка Ема Шмит во Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 6 Гласа )

На 30 ноември 2012 во историскиот јужномакедонски град Битола се одржа вечер на пијано со австриската пијанистка Ема Шмит, организирана од тамошниот Центар за култура заедно со Австриската библиотека Битола и Австриската Амбасада Скопје.
На програмата пред сè се изведоа дела на австриските композитори  Карл Счерни (Carl Czerny) (Variationen op.12 über Beethovens Sehensuchtswalzer)и Франц Шуберт (Vier Impromptus D.899), и од Енрике Гранадос (Enrique Granados) и Федерик Шопен (Frederic Chopin).
Концертот привлече публика пред сè од кругот на музичари и академици. Госпоѓа Шмит, која музицираше пред полната сала, се чувствуваше во Битола многу пријатно.  Ова таа го кажа во едно интервју за регионалната телевизија ТЕРА, која прикажа и дел од концертот. Австрискиот Амбасадор во Македонија д-р Томас Михаел Бајер (Dr. Thomas Michael Baier) и раководителката на Австриската библиотека д-р Валентина Илиева, ја истакнаа важноста на Библиотеката како посредник на австриското културно присуство во Битола.

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер