English French German Macedonian

Тркалезна маса „Павел Шатев – живот посветен за Македонија“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 60 годишнината од смртта на Павел Шатев, истакнат македонски револуционер, член на гемиџиите и еден од солунските атентатори, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола на 04.02.2011 година се одржа тркалезна маса на тема „Павел Шатев – живот посветен за Македонија“. Пригодно обраќање на истата имаше г-ѓа Анета Стефановска, пратеник во Собранието на РМ, а гостите ги поздрави г-дин Науме Ѓоргиевски, директор на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. На тркалезната маса зедоа учество еминентни познавачи на личноста и делото на Павел Шатев, меѓу кои и:

 

 

 

1. Проф. д-р Зоран Тодоровски „Павел Шатев - живот и дело“,

2. Проф. д-р Виолета Ачковска „Павел Шатев жртва на комунистичкиот режим“,

3. Проф. д-р Тодор Чепреганов „Павел Шатев за македонската национална посебност“,

4. Проф. д-р Марјан Димитријевски и м-р Лидија Ѓутковска „Дискусијата на П. Шатев на Второто редовно заседание на Уставотворното собрание на НРМ“,

5. М-р Александар Симовски и м-р Марјан Ивановски „Македонското национално прашање во говорот на П. Шатев пред Уставотвотворното собрание на ФНРЈ“,

6. М-р Теон Џинго „Павел Шатев помеѓу комунизмот и македонското национално револуционерно движење“,

7. Проф. д-р Даринка Петревска „Револуционерната дејност на Павел Шатев меѓу двете светски војни“.

Во холот на Библиотеката беше поставена изложба од фотографии, ракописи, писма и трудови за Павел Шатев.

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер