English French German Macedonian

Поговорки

PDFПечатиЕ-пошта

( 20 Гласа )

Уметницата со кана
Алка Џоши

Живописен и заразен
приказ на битката на
една жена да се
реализира себеси во
општество кое е на раб
меѓу традиционалното и
модерното.
Прочитај повеќе...


Љубовно романче
Емили Хенри

Една писателка на
романси која повеќе не
верува во љубов и еден
писател на сериозни
книжевни дела кој има
писателска блокада
се впуштаат во летен
предизвик кој може да
ги промени сите нивни
досегашни верувања.
Прочитај повеќе...


Школа за извонредност
Луис Хаус

Кога поради сериозна
повреда останува без
работа и практично
живее на каучот на
сестра му. Познатиот
професионален рагбист
Луис Хаус сфаќа дека
мора да направи некоја
промена во животот.


Еден незаборавен
Божиќ - Лиса Клејпас

За време на божиќните
празници во Лондон
Рејф Боуман
пристигнува од Америка
поради договорената
средба со Натали
Бландфорд, ќерката на
леди и лорд Бландфорд
која е прекрасна и
совршена ...


Страв од летање на 7А
Себастијан Фицек

Постои смртоносно
оружје што може да ја
помине секоја гранична
контрола. Ниеден
контролор на светот не
може да го види.
Искусниот и успешен
психијатар Мат Кругер
е на ноќниот лет
за Берлин.


Младиот Кастро
Џонатан М. Хансен

Оваа книга претставува
интимен ревизионистички
портрет на раните
години на Фидел Кастро
и покажува како еден
млад Кубанец ја водел
својата земја во
револуција и го
преобликувал светот.
Прочитај повеќе..


Случајот Чернобог
Катерина Шошко

На почетокот на
1980-тите младите
психијатри Јан Леви и
Татјана Фауст добиваат
задача да напишат теза
за феноменот Елеонора
Чернобог, случај што со
децении неуспешно се
провлекувал по
психијатриски установи
Прочитај повеќе..


Kuća Goldenovih
Salman Ruždi

Teško mogu da zadržim
onu veru u dobro, kojoj
sam posvetio svoj život, a
da ne osetim vrelinu očaja
Čini mi se da plamen
proždire čitav svet koji
sam poznavao, da sve za
šta sam u životu mario i za
šta sam se borio, sve što
sam bio odgajen da
branim i volim, nestaje u
narandžastom ognju.
Прочитај повеќе..


Kameni splav
Saramago

Mada deluje apsurdno
počeli smo da verujemo
kako postoji određena
veza između onog što nam
se dogodilo iodvajanja
Španije i Portugalije od
Evrope, mora da ste čuli
za to. Čula sam, ali u ovim
krajevima nismo ništa
primetili, ako pređemo
preko ovih planina i
spustimo se do obale
more je uvek isto.
Прочитај повеќе..


Bosonoga kraljica
Ildefonso Falkones

Dirljiva priča o prijateljstvu
strasti i osveti koja spaja
dva ženska glasa u
potresnoj pesmi za
slobodu u Španiji XVIII
veka. „Pevaj dok u ustima
ne osetiš ukus krvi...“ U
januaru 1748. godine
jedna crnkinja luta
ulicama Sevilje.
Прочитај повеќе..


Сподели на Facebook