English French German Macedonian

Црвената сестра Мери - Џулија Петеркин

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Црвената сестра Мери е роман од 1928 година, чиј автор, Џулија Петеркин, е добитник на Пулицеровата награда за литература. Дејството на романот се случува во Јужна Каролина, на почетокот на дваесеттиот век. Главниот лик, Мери, е сираче кое пораснало на плантажата на тетка Хана и нејзиниот куц син, бато Бен. Описот „Црвената сестра“ се однесува на главниот конфликт во романот во кој Мери е растргната помеѓу желбата да има добра репутација во својата црковна заедница и желбата да живее живот исполнет со грев и задоволства....

Сподели на Facebook