English French German Macedonian

Стратешкото партнерство „Sasas Jekhvar Jekh – Once upon a time...“ започна !

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Од 13-17-ти октомври, 2020 година, почетниот состанок и воведниот тренинг се одржаа во Унгарија. Првите два дена, го одредивме текот на имплементацијата на проектот.
Дојдовме до согласност за планот на координација и менџмент, којшто е водичот за сите проектни активности. За време на воведниот тренинг, учесниците се подготвија ментално за имплементација на планираните активности во партнерските земји.
Тоа, главно, се состоеше од следните теми:
- Ромски јазик
- Истражување и секојдневен живот
- Бајки/комуникација
- Различни инструменти за интервју, комуникација и документација со вклучени симулации и вежби
- Ракување со аудио и видео технологии за снимање.  Дополнително, го одредивме минималниот број на бајки што треба да се собере по категорија и земја, ги испланиравме мултипликаторските обуки и дојдовме до согласност за следните работни чекори.
Освен слободните активности, како на пример јавањето на коњ, секоја вечер имаше настан што посебно се истакнуваше. Заедно седевме во пријатна атмосфера со топло вино, чоколадо и колачиња, а учесниците им читаа бајки од нивната земја на останатите. Ова беше особено посебно и емотивно бидејќи сите нас не потсети на детството кога нашите родители, баби или дедовци ни читаа или раскажуваа бајки. Потоа, дискутиравме за пораката на секоја бајка и се обидувавме да ја поврзиме со нашиот секојдневен живот и секојдневниот живот на Ромите во Европа.
Учесниците потврдија дека сето ова не би можело да се направи и постигне преку онлајн состаноци. Поради тоа, навистина се надеваме дека претставници од сите партнерски земји ќе можат да се сретнат на следниот партнерски состанок, којшто е планиран да се одржи во февруари, 2021 година во Турција.
Проектот е финансиран од програмата Еразмус плус.
Повеќе фотографии на следниот линк: Facebook fotografii

 

Сподели на Facebook