English French German Macedonian

Промоцијата на едицијата „Децата го менуваат светот“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Промоцијата на едицијата „Децата го менуваат светот“ од авторката д-р Горица Поповска Налевска во издание на Топер, се одржа на ден 14.08.2020 во просториите на НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола, каде авторката реализира интерактивна работилница со децата, на која децата се запознаа со дел од ликовите во сликовниците и имаа можност на креативен начин да ги презентираат обработените теми, меѓучовечките односи , вредности и чувства. Едицијата „Децата го менуваат светот“ составена од 7 сликовници, праќаат силна порака за децата која е со поучен карактер од аспект на развивање на морални вредности, емпатија и алтруизам. Децата преку овие приказни ќе дознаат за значењето на различностите, другарството и почитувањето, да покажат трпение, љубезност и да се однесуваат со почит кон другите, истакна авторот д-р Горица Поповска Налевска.

Многу често кога се зборува за инклузијата на децата со попреченост, првенствено се мисли на обрзовната инклузија, но вистинската инклузија, не започнува и не завршува само во училиштата. Првиот чекор кон вистинска инклузивна заедница треба да се направи во рамките на семејството каде детето ги усвојува првите начини на однесување, првите навики, ставови и вештини. Децата учат според „модел“. Првиот модел на детето се родителите и нивните постапки – внимание, грижа за семејството, односи со пријатели, соседи, роднини, домашни миленици…

Емпатијата е вештина што се стекнува и се развива преку секојдневно вежбање низ разни животни ситуации. Емпатијата кај децата се развива околу третата година (бидејќи дотогаш децата се егоцентрични, насочени кон себе и кон задоволување на сопствените потреби), а токму емпатијата им овозможува да ја надминат себичноста и да развиваат чувствата за другите. Емпатичните деца се поуспешни во социјалните односи и имаат повеќе врски со врсниците. Тие често се омилени во врсничките групи. Емпатијата подоцна е основа за развој на емоционална интелигенција. Задачата на родителот е да го научи своето дете дека чувствата на другите се важни и треба да се почитуваат. Оттука всушност и потекнува насловот на едицијата „Децата го менуваат светот“ - само преку интеракција и соживот, надминати предрасуди и стереотипи, ќе придонесеме до менување на ставовите и градење на едно инклузивно демократско општество.

Сликовниците се наменети за деца на возраст од 5 до 8 години и претставуваат конструктивна и креативна алатка со која можеме да ги воведеме децата во структурата и главната идеја на приказната, како и во деталите на истата, благодарение на едноставното дејствие. Сликовниците можат да поттикнат голем број интересни активности за дискусија и разговор меѓу родителите и децата, децата и едукаторите.
Промоцијата и работилницата се во согласност со почитувањето на протоколите кои произлегуваат од Планот за намалување на рестриктивните мерки за спречување на ширењето на коронавирусот - ПРОТОКОЛ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА РАБОТНИ СОСТАНОЦИ, ОБУКИ, КУРСЕВИ И СЕМИНАРИ,.

На следниот линк следат повеќе фотографии: Facebook.com

 

Сподели на Facebook