English French German Macedonian

Изложби 30.01.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 30.01.1830 г. Во  Охрид е  роден  Григор Прличев, еден од најпознатите македонски писатели од 19 век. Меѓу најпознатите негови остварувања се поемите “Сердарот”и “Скендер-бег” и познатото дело “Афтобиографија”. Со поемата “Сердарот” за која на поетскиот конкурс во Атина доби ловоров венец, ја издигна македонската литература меѓу најпознатите на балканот во тоа време. Умре во Охрид на 6.02.1893 година.
Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер